Ràdio

PROGRAMA “EL RACÓ”
 LA TERTÚLIA DE GRUP D’HISTÒRIA DEL CASAL




Des del 2006, el Grup d’Història del Casal edita a Mataró Ràdio (89.3 fm) el programa “El Racó” La Tertúlia de Grup d’Història del Casal com a una plataforma de debat i de diàleg sobre els temes de la història local del Maresme. Per ella han passat diversos historiadors i historiadores que han tractat sobre temes diversos de la història, costums, patrimoni, oficis antics... de la comarca del Maresme

Si voleu consultar
tots els temes tractats en el programa








Si voleu consultar la programació
de Mataró Ràdio (89.3 fm)






Els meus programes de ràdio








08/02/2007 - Programa 018 – El romànic al Maresme. En aquest programa es va anar explicant les fases i les característiques de l'art romànic al Maresme. Des del segle XI es van bastir una sèrie de capelles i de parròquies amb aquest estil que seria renovat pel gòtic. Enca en queden diversos testimonis a la comarca (Santa Maria del Viver (Argetona); Sant Pere de Riu (Tordera) etc. Per escoltar el programa

04/10/2007 - Programa 040 – L’orfebreria gòtica al Maresme . Repàs del tema tractat el dilluns 2 de març de 2009, en la conferència "L'orfebreria gòtica al Maresme" organitzada pels Amics de l'Art Romànic filial de l'IEC. Després d'una petita introducció sobre els condicionants que presenta un estudi com aquest es va anar presentant l'estat de la qüestió sobre aquest tema, especificant els elements que van representar una tradició i els elements que començaren a apuntar una introducció de l'art del renaixement sobretot a nivell ornamental. Per escoltar el programa

03/04/2008 - Programa 061 – Burgs, viles i llocs, urbanisme al Maresme medieval.El tema tractat forma part de la tesi doctoral que està dirigint la Dra Francesc Español del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona i ja va ser objecte d'una anterior conferència (26 de març de 2008) a l'Institut d'Estudis Catalans, organitzada per la filial Amics de l'Art Romànic. Al llarg de la conferencia es va sintetitzar les diferents tipologies sobre l'urbanisme medieval de la nostra comarca. Per escoltar el programa


12/06/2008 - Programa 068 – L’església gòtica de Santa Maria de Mataró. El dijous 12 de juny del 2008 en el programa núm. 68 d' "El Racó" de Mataró Ràdio (89.3 fm) es va parlar de l’església gòtica de Santa Maria de Mataró. En el programa es va anar explicant el precedent romànic de l'edifici i les dades arqueològiques i documentals de la construcció gòtica. Finalment es va anar descrivint l'aspecte que deuria tenir el temple a partir de les fonts  i de les restes materials conservades. Per escoltar el programa

22/01/2009 - Programa 087 – El costumari del Maresme. El dijous 22 de gener del 2009 en el programa núm. 87 d' "El Racó" de Mataró Ràdio (89.3 fm) es va tractar el tema del costumari i el calendari festiu del Maresme. El tema del programa va voler afegir-se a la commemoració de l'Any Amades ja que es commemora els 50 anys de la seva mort. Al llarg del programa es va explicar els diferents tipus de calendaris festius anuals i es van anar repassant de forma breu les diferents festivitats de l'any seguint el calendari. Per escoltar el programa.


05/11/2009 - Programa 116 – L’arquitecte Josep Goday. El dijous 5 de novembre de 2009 en el programa 116 de "El Racó " de Mataró Ràdio es va parlar de l'arquitecte mataroní Josep Goday i Casals. Goday va formar-se a l'escola de Valldemia i com a estudiant d'arquitecte va ser deixeble de Josep Puig i Cadafalch, Amb el qual va col•laborar amb els estudis sobre l'arquitectura romànica. Va ser l'autor de l'edifici de Correus de Barcelona i dels grups escolars edificats en època de la mancomunitat. Va morir un mes abans de l'inici de la guerra civil. Per escoltar el programa.

18/02/2010 - Programa 127 – Les creus de terme del Maresme. El dijous 4 d'octubre de 2007, en el programa " El Racó" de Mataró Ràdio (89.3 fm) es va tractar el tema de l'orfebreria i l'argenteria gòtica al Maresme. Al llarg del programa es va analitzar la tipologia d'obres artístiques realitzades en metall conservades i documentades al Maresme. Es va tractar més l’orfebreria religiosa (Veracreus, creus processionals, copons, reliquiaris...) que l'orfebreria civil (corones, copes, coberteria...) ja que estan més documentades i són més conegudes. També es va fer una repàs a la tècnica i a la decoració amb esmalts. Per escoltar el programa.

15/04/2010 - Programa 134 – Amb Jaume Vellvehí : Caldetes al s.XIX. El dijous 15 d'abril de 2010 en el programa 134 de "El Racó" de Mataró Ràdio, Jaume Vellvehí i Joaquim Graupera van parlar de Caldetes al s.XIX. A finals del segle XIX, Caldes d'Estrac, gràcies a les aigües termals i a les aigües del mar va desenvolupar uns serveis de talasoteràpia i de aigües termals que van atreure molts visitants, gràcies també a la proximitat amb Barcelona i l'existència del ferrocarril. Aquest nou vinguts enriquiran la vida cultural del poble i crearan un nou barri residencial marítim "Caldetes". Per escoltar el programa.

01/07/2010 - Programa 143 – El priorat de Sant Pere de Clarà. El dijous 1 de juliol de 2010 en el programa 143 de "El Racó" de Mataró Ràdio(89.3 fm), es va parlar del priorat de Sant Pere de Clarà (Argentona). En motiu de l'aplec anual que es celebra a l'ermita, es va aprofitar l'ocasió per descriure'n les restes i explicar la història del monestir medieval. Per escoltar el programa.

04/11/2010 - Programa 152 – Les tradicions funeràries al llarg de la història. El dijous 4 de novembre de 2010 en el programa número 152 del Racó de Mataró Ràdio es va parlar de les costums funeràries al Maresme al llarg de la història. Aprofitant la festa de Tots Sants dedicada als difunts es va repassar des de la prehistòria fins avui dia la relació de les costums funeràries amb la història. Per escoltar el programa.


[10/02/2011] - Programa 161 - La destrucció del patrimoni medieval del Maresme. El passat dijous 10 de febrer de 2011 en el programa número 161 del Racó de Mataró Ràdio es va parlar de la destrucció del patrimoni medieval del Maresme. Des de la guerra del Francès a la guerra civil del 1936 1939, s'ha anat perdent per raons diverses el patrimoni medieval de la comarca. Al llarg del programa es van analitzant aquestes raons. La destrucció va afectar sobre tot al mobiliari litúrgic: retaules imatgeria i orfebreria. Moltes de les obres es van anar disgregant en museus i col.leccions particulars.
Per escoltar el programa.

[13/09/2012] - Programa 214 - Promotors Artistics en el Maresme Baix Medieval . El passat dijous 13 de setembre de 2012 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio (89.3 fm) per tractar el tema dels promotors artístics de l’art gòtic al Maresme. Durant  el programa, conduit per Sandra Cabrespina i Núria Gómez, es va descriure la figura del promotor artístic durant el gòtic en el Maresme i les seves motivacions. Al s.XIV una sèrie de famílies de la burgesia barcelonina va anar comprant la jurisdicció de molts termes del Baix Maresme. Aquests indrets van esdevenir la segona residència d’aquests nous protagonistes que també  van utilitzar l’art com a element de diferenciació social i van contractar diversos artistes per renovar els castells, els masos, el mobiliari litúrgic de les parròquies, etc,  utilitzant-ho com a símbol extern del seu poder. A finals del s.XV , van aparèixer uns altres promotors que van agafar el relleu a aquests, les  “Universitats del terme.
Per escoltar el programa.

[15/11/2012] - Programa 222 - L’estat actual de la recerca i de la difusió del patrimoni arqueològic a la comarca. El passat dijous 15 de novembre de 2012 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio (89.3 fm) juntament amb Joaquim Garcia (Arqueòleg Municipal de Mataró) i Albert Martín  (arqueòleg Municipal de Cabrera de Mar) en una tertúlia radiofònica sobre “L’estat actual de la recerca i de la difusió del patrimoni arqueològic a la comarca”. El programa va ser una de les col·laboracions del Grup d’Història del Casal en la programació dels 50 anys de Torre Llauder organitzat pel Museu. Al llarg del programa es va anar debatent sobre el passat, el present i el futur de l’arqueologia a la nostra comarca. La meva intervenció va anar dirigida sobre tot, com a coordinador de les Jornades d’història i arqueologia del Maresme a valorar el pes de l’arqueologia medieval a la comarca. 
Per escoltar el programa

[10/01/2013] - Programa 227 - Els Desplà-Gralla, promotors d'art a l'època medieval al Maresme. El passat dijous 10 de gener de 2013 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio (89.3 fm) per parlar de la família Desplà-Gralla com a promotors artístics a l’època medieval. Aquest tema va ser recollit en un treball realitzat a partir de la I Beca de Recerca d’Alella (2011) i que encara resta inèdit i que es pot consultar a la biblioteca d’aquesta localitat. Els Desplà originaris de Sants en el Pla de Barcelona van adquirir la jurisdicció d’Alella en el s.XIV i es convertiren en una família influent en la cort catalano-aragonesa, ostentant també càrrecs eclesiàstics lligats a les diòcesis de Vic i Barcelona. Alguns membres d’aquesta família com Francesc Desplà i l’ardiaca Lluis Desplà van tenir un paper rellevant en la promoció artística d’època gòtica. Al final de l’edat mitjana es van emparentar amb la família Gralla de Lleida i més tard amb els Montcada. Al llarg del programa es van anar analitzant les diferents tipologies d’obres com l’arquitectura residencial, les diverses actuacions a les parròquies, les capelles privatives i els seus sepulcres, la biblioteca i la promoció de còdex il·luminats i el col·leccionisme d’obres d’art antic. 
Per escoltar el programa

[25/04/2013] - Programa 238 - “El vescomtat de Cabrera” . El passat dijous 25 d'abril de 2013 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio juntament amb Joan Bou Illa, Joan Bou Pla, Jaume Vellvehi, Alejandro Martínez i Núria Ontiveros per parlar del Vescomtat de Cabrera.El vescomtat de Cabrera va ser un dels més significatius de la Catalunya medieval. S'estenia per una bona part de l'actual comarca de la Selva, l'Alt Maresme, l'extrem est del Vallès Oriental i el Collsacabra, a Osona. Però el que més varem tractar va ser la part del Maresme. La distinció tradicional entre Maresme i el que s'ha batejat com a Marina de la Selva i que vindria a ser l'Alt Maresme, arrenca amb força en aquests segles medievals.
Per escoltar el programa 

[23/05/2013] - Programa 241 - “Francesc Carreras Candi i l'excursionisme Científic” . El passat dijous 23 de maig de 2013 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar de Carreras Candi en motiu de la conferència que va proninciar el dilluns 18 de març de 2013, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans dins el cicle L’excursionisme científic i la descoberta de l’art medieval. Centenari de Mn. Antoni M. Alcover.  Per escoltar el programa 

[19/09/2013] -Programa 249 - Josep Puig i Cadafalch, historiador de l’art, resturador i arquitecte al servei la reconstrucció nacional. El passat dijous 19 de setembre de 2013 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar de Josep Puig i Cadafalch, historiador de l’art, resturador i arquitecte al servei la reconstrucció nacional.Per escoltar el programa

[21/11/2013] -Programa 257 - “Les pintures del teginat i l'origen del castell de Vilassar". El passat dijous 21 de novembre de 2013 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar de les pintures del castell de Vilassar. El tema del qual parlava va ser ofert prèviament en una conferència a Vilassar el passat dimecres 4 de juliol de 2013 dins el cicle de conferències del II Festival Vilazari a la sala d’actes del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. El contingut de la xerrada sortirà publicat en el volum de la XXIX Sessió d’Estudis Mataronins del MASM de Mataró .Per escoltar el programa


[03/07/2014] -Programa 282 - “225 de l'església barroca de Santa Anna de Mataró". El passat dijous 3 de juliol de 2014 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar dels 225 anys de la consagració de l'església de Santa Anna dels pares escolapis de Mataró.  L’església de Santa Anna està aquest any d’aniversari, ja que segons consta a les primeres documentacions de quan va ser edificada, aquest 2014 compleix, ni més ni menys, que 225 anys de la seva consagració. Per escoltar el programa

[11/12/2014] -Programa 293 - “El castell de Dosrius". El passat dijous 11 de desembre de 2014 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar del Castell de Dosrius situat al cim d'un turó (246 m.) al nord de Dosrius, al Maresme, i en l'actualitat només en queden runes. Era un castell termenat que a mitjan segle XI es repartí les terres de l'efímer castell de Sant Vicenç de Montalt amb el castell de Mataró i passà, el 1114, sota la jurisdicció del monestir benedictí de Sant Pere de Casserres. El 1277 passà per matrimoni als Cartellà, els quals compraren el 1453 a Casserres el domini directe i alodial del castell i la baronia de Dosrius i s'intitularen barons de Dosrius i Canyamars i en aquesta mateixa època el llinatge es fusionà amb el de Sentmenat, que mantingué la jurisdicció fins a la fi de l'antic règim i que encara avui són propietaris de les restes del castell. Per escoltar el programa


[05/02/2015] - Programa 297 - “La Rèplica del retaule gòtic de Sant Joan Baptista de Bernat Martorell a Cabrera de Mar". El passat dijous 3 de juliol de 2014 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar de la rèplica del retaule gòtic de Sant Joan Baptista de Bernat Martorell a Cabrera de Mar. Durant el programa, coordinat per Sandra Cabrespina i conduit per Núria Gómez, em va acompanyar David Farell de la Fundació Burriac, que va parlar de la part tècnica de la confecció del mateix ja que el seu autor material Franciso Moreno-Blanco (Pacheco) no va poder participar via telefònica. Per escoltar el programa


[09/07/2015] - Programa 315 -“De Romà a Romànic". El passat dijous 9 de juliol de 2015 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar del pas de l'art romà al preromànic a l'antiguitat tardana (s.V al X) al Maresme. Durant el programa, coordinat per Sandra Cabrespina i conduit per Núria Gómez. Per escoltar el programa


[08/10/2015] - Programa 320 - “La relació del vi amb el Maresme al llarg de la història". El passat dijous 8 d'octubre de 2015 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar de la relació del vi amb el Maresme al llarg de la història. Durant el programa, coordinat per Sandra Cabrespina i conduit per Núria Gómez, em va acompanyar Josep Bruguera de la bodaga Can SIlveri del carrer de Sant Benet de Mataró, que va parlar sobre el vi d'Alella. Per escoltar el programa

[11/02/2016] - Programa 333 - "Els enigmes del monestir - cartoixa de Sant Pol". El passat dijous 11 de febrer de 2016 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar del Monestir de Sant Pol de Mar. Durant el programa, coordinat per Sandra Cabrespina i conduit per Marta Gómez i Maria Asmarat, es van poder plantejar les incògnites que presenta l'edifici de l'antic monestir benedictí,i desprès cartoixà, de Sant Pol de Mar. La documentació i les restes conservades presenten encara ara una sèrie de dubtes als quals costa trobar una explicació versemblant: el sentit de la part més antiga de l'edifici a la part inferior del complex, l'absis romànic sense continuïtat arquitectònica adossat a l'ampliació cartoixana en temps del gòtic, l'estructura de les dependències del conjunt, etc.  Per escoltar el programa

[14/04/2016] - Programa 338: "Lligats pel contracte: límits i condicionants creatius de l'artista medieval".El programa mostra el contingut de la xerrada que amb l mateix títol vaig oferir el dimarts dia 21 de juliol de 2015 al Centre Cultural Les Monges, de la Seu d’Urgell dins del marc del Curs “L’Artista Medieval II” organitzat per la Universitat de Lleida i Amics de l’Art Romànic de l’Institut d’Estudis Catalans Amb el títol “Lligats pel contracte: límits i condicionants creatius de l’artista medieval”, vaig analitzar quins condicionants van establir els promotors d’aquestes esglésies sobre els artífex i mestres d’obres per tal que aquests s’ajustessin al màxim al seu projecte. Per escoltar el programa

[07/07/2016] - Programa 349 -  "El simpòsium In Marítima de Vilassar de Dalt.". El passat dijous 7 de juliol de 2016 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar simpòsium "In Maritima". Durant el programa, coordinat per Sandra Cabrespina i conduit per Marta Gómez, es van poder repassar l'organització del primer Simposi IN MARITIMA, Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme Medieval, neix amb la voluntat de ser un fòrum específic de debat i coneixement sobre el ric patrimoni medieval de la nostra comarca. Per escoltar el programa


[02/03/2017] - Programa 371 -  "Les restes del cadirat gòtic de Santa Maria del Mar a Carils."  El passat dijous 2 de març de 2017 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar de les restes del cadirat gòtic de Santa Maria del Mar a Cabrils. El contingut del programa va tractar d'un mostra d’art medieval amb vinculacions maresmenques, que ja hem divulgat força en aquest bloc. A partir d’una sèrie de fotografies realitzades l’any 1908 i conservades a l’Arxiu Mas i altres a la Biblioteca de Catalunya, es van identificar uns plafons de fusta amb relleus gòtics inèdits que l’any 1918 es conservaven en el cor de l'església de la Santa Creu de Cabrils que procedien de la basílica barcelonina de Santa Maria del Mar. Per escoltar el programa


[17/05/2018] - Programa 411 -  "El patrimoni medieval de Cabrera de Mar"  El passat dijous 17 de maig de 2018 vaig ser convidat al programa “El Racó” de Mataró Ràdio per parlar del patrimoni medieval de Cabrera de Mar. El programa va estar presentat per Sandra Cabrespina, Núria Gómez, Maria Asmarat i Oriol Agramunt. La documentació va anar a càrrec Maria Asmarat i Oriol Agramunt i a la part tècnica Carles Capella. El contingut va reproduir el que es va tractar en la conferència “El Castell de Burriac i la vila de Cabrera entre els segles XIV i XV” realitzada el passat dissabte 28 d’abril de 2018 a a la Sala Nova de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, dins els actes de la Festa de les bruixes i el mercat medieval del 2018.  Per escoltar el programa



[05/07/2018] - Programa 416 -  "El 2 simpòsium In Marítima de Vilassar de Dalt.". El passat dijous 5 de juliol de 2018 a la tertúlia núm. 416 de "El Racó" (Mataró Ràdio, 89.3 fm) hi vaig anar com a convidat juntament amb Alexis Serrano (Director de l'Arxiu Comarcal del Maresme) per a parlar del II Simposi “In Marítima” sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval dedicat enguany als «Masos, masies i bordes: activitats agràries i elements patrimonials». El programa va estar presentat per Sandra Cabrespina, Núria Gómez, Maria Asmarat i Oriol Agramunt. La documentació va anar a càrrec de Sandra Cabrespina i a la part tècnica amb Carles Capella. Per escoltar el programa


[05/07/2018] - Programa 437  - "Recordant l’historiador Josep Maria Roqué". El passat dijous 29 de març de 2018 a la tertúlia núm. 437 de "El Racó" (Mataró Ràdio, 89.3 fm) hi vaig anar com a convidat juntament amb Jaume Vellvehí per a parlar de l'historiador d'Òrrius Josep Maria Roqué, traspassat el mes de febrer. El programa va estar presentat per Sandra Cabrespina, Núria Gómez, Maria Asmarat i Oriol Agramunt. La documentació va anar a càrrec de Sandra Cabrespina i a la part tècnica amb Carles Capella. Per escoltar el programa




[11/07/2019] - Programa 450  - "Actes del II simposi in maritima i coincidint amb els 20 anys de les primeres Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Mareme." El passat dijous 11 de juliol de 2019 a la tertúlia d’Història del Grup d'Història del Casal "El Racó" (núm. 450) a Mataró Ràdio es van presentar les Actes del II simposi in maritima i coincidint amb els 20 anys de les primeres Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Mareme. També es va presentar el contingut del III Simposi In Maritima 2020 que anirà sobre el tema de la mort a l'Edad Mitjana. Com a convidats per explicar-ho hi varem anar Alexis Serrano com a director de l'Arxiu Comarcal del Maresme i jo mateix com a Director del Simposi. El programa va ser presentat per Núria Gómez, Sandra Cabrespina i Oriol Agramunt. La part de documentació per preparar el programa va a càrrec de Sandra Cabrespina i la part tècnica va ser portada per Pere Gonzàlez.
Escolta-ho a la carta i descarrega’l en M4A - Durada de la gravació: 57 minuts 55,8 Mb

[03/10/2019] - Programa 454  - "600 anys de municiplitats de Mataró, Vilassar de Dalt i ArgentonaEl passat dijous 3 d'octubre de 2019 vaig ser convidat a la Tertúlia d’Història núm. 454 del programa "El Racó" de Mataró Ràdio (89.3 fm) per parlar dels 600 anys de municipalitats a Mataró, Vilassar de Dalt i Argentona. El programa el va presentar Núria Gómez, Sandra Cabrespina, Oriol Agramunt i Maria Asmarat i la documentació va estar a càrrec de Sandra Cabrespina amb Carles Capella a la part tècnica.
El motiu del programa va ser el de fer balanç de les Jornades que es van celebrar per commemorar els 600 anys del naixement de les municipalitats de Mataró, Vilassar i Argentona. Escolta-ho a la carta i descarrega’l en M4A - Durada de la gravació: 57 minuts 54,4 Mb