Pàgines

divendres, 24 de juny del 2016

Cicle de conferències “Fons i Documents per al coneixement de la nostra història” a l’Arxiu Comarcal del Maresme

Al llarg del mes de juny del 2016 ha tingut lloc el cicle de conferències “Fons i Documents per al coneixement de la nostra història” per celebrar el Dia Internacional dels Arxius de la UNESCO i també amb motiu de la restauració del Pergamí 436 del fons de l’Ajuntament de Mataró, “Les Franqueses de la Baronia del Maresme”, any 1485, que està duent a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya des del 14 de març d’enguany. La voluntat del cicle ha estat, d'una banda, apropar al públic en general una mica més al món dels arxius i aprofitar per presentar el projecte de restauració del pergamí.
Totes les xerrades han tingut lloc a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Maresme, carrer d’en Palau, 32, de Mataró.
El dijous 2 de juny vaig oferir la primera de les xerrades “Fons i documents per al coneixement de la història de l’art medieval. Els contractes, els artistes i les obres”. Aquesta primera conferència es va centrar en l’art medieval des de l’estudi de les fonts documentals que permeten reconstruir els encàrrecs, les autories i els significats iconogràfics i iconològics.
La segona de les xerrades va tenir lloc el dijous 9 de juny amb la presentació del projecte de restauració, consolidació, estudi i difusió del pergamí 436 del fons de l’Ajuntament de Mataró, “Les franqueses de la Baronia del Maresme”, any 1485 i va ser a càrrec del Dr. Enric Subiñà, doctor en història, i la Sra. Carme Balliu, cap de l’Àrea de conservació-restauració de documents, obra gràfica i fotografia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
La tercera de les conferencies va tenir lloc el dijous 16 de juny amb la conferència “Fons i documents per al coneixement de la història de les famílies. Els documents patrimonials i familiars” la va impartir la Dra. Alexandra Capdevila, doctora en història. Aquesta segona conferència va oferir una visió de quins son els fons documentals que poden ajudar a l’estudi dels llinatges familiars i les dades que se’n poden extreure. Es va centrar en les famílies i els documents que generen en relació a l’administració dels seu patrimoni, a les aliances matrimonials, als repartiments de les herències...

La darrera sessió va anar a càrrec d’Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme. Amb el títol “Fons i documents per al coneixement de la història comarcal. El Maresme des dels papers” ens va oferir una "excursió" per la història moderna i contemporània de la comarca a partir de diversos fons documentals d’institucions, d’empreses, personals i familiars. Com és habitual en ell, va ser una presentació distesa i pedagògica, per apropar al públic els fons documentals de la comarca que serveixen per tractar els diferents temes que els investigadors els hi poden interessar.

Alexis Serrano, director de l'Arxiu durant la presentació de la primera xerrada
El Dr. Joaquim Graupera en la primera conferència
Públic assistent en la segon sessió
D'esquerra a dreta, Alexis Serrano, director de l'Arxiu Comarcal del
Maresme; el Dr. Enric Subiñà, historiador que ha transcrit la totalitat del pergamí 436;
el sr. Jordi Mir, Conseller Delegat de Cultura del Consell Comarcal del Maresme i
la sra. Carme Balliu, tècnica del CRBM en restauració de Document i Obra Gràfica.
Públic assistent a la tercera conferència “Fons i documents per al coneixement de la història de les famílies. Els documents patrimonials i familiars” .
Alexis Serrano presentant a Alexandra Capdevila, doctora en història.
Josep Ma Clariana presentant a Alexis Serrano , director de l'Arxiu i autor de la última conferència del cicle
Públic assistent a la xerrada "Fons i documents per al coneixement de la història comarcal. El Maresme des dels papers”