Propera ACTIVITAT - Jornada "La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval"13 de novembre de 2021
Jornada d'estudi
La contribució del Maresme a l'excursionisme científic català i al coneixement de l'art medieval

Lloc: 
Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Maresme. Carrer Palau,32. 08301 -Mataró
Telèfon 937582459

Maresme Medieval i l’ACM proposem unes jornades relatives a l’excursionisme científic. Estava prevista inicialmentestava prevista per la Diada dels Arxius de 2020 pero la situació sanítària excepcional obligà a ajornar-les fins enguany. 
Mataró i el Maresme foren un territori pioner en la descoberta científica del medi geogràfic i històric amb noms propis molt destacats com ara Francesc Carreras i Candi, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner i Ramon Arabia entre d’altres.

Programa

Dissabte, 13 de novembre

9.00 h.- Presentació de les Jornades a càrrec d’Alexis Serrano (Director de l’Arxiu Comarcal del Maresme) i de Joaquim Graupera (AAR/IEC - Maresme Medieval) .

9.30 h.- «La contribució de l’excursionisme científic al coneixement i descoberta de l’art medieval i del patrimoni català» a càrrec de Francesca Español. Universitat de Barcelona - Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

10.30 h.- Pausa-cafè

11.00 h.- «Puig i Cadafalch i Josep Goday, dos mataronins a la missió arqueològica-jurídica de l'Institut d’Estudis Catalans a la ratlla d'Aragó del 1907» a càrrec d’Enric Soler i Raspall. Escriptor i editor.

12.00 h.- «El mataroní Ramon Arabia i la seva participació a la creació de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques» a càrrec de Víctor Ligos. Agrupació Científico-Excursionista de Mataró.

13.00 h.- «Carreras i Candi i l'Agrupació Científico-Excursionista en l'estudi de la història a Mataró» a càrrec de Pere Tió. Agrupació Científico-Excursionista de Mataró.

14.00 h.- Pausa dinar

16.00 h.- «Francesc Carreras Candi i les seves aportacions al coneixement del Maresme medieval» a càrrec de Joaquim Graupera. Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans – Maresme Medieval.

17.00 h.- «Les excursions científiques de Domènech i Montaner» a càrrec de Xavier Mas Gibert. Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner – Centre d’Estudis Canetencs.


Sortida de Camp 
Data pendent de concretar 
A les 8 h. del matí
Lloc de trobada: Masia de Can Boet, carrer de Pablo Iglesias, 83 - Mataró

«Els masos del marge esquerra de la riera d'Argentona» a càrrec d’Imma Bassols, Francesc Navarro i Josep Antoni Cerdà. Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró.

Activitat gratuïta oberta a tothom.
30 places limitades a la visita per ordre d'inscripció.
Cal reservar assistència a:
acmaresme.cultura@gencat.cat / 937582459 (de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 15.30 a 18 h)

Comentaris