diumenge, 2 de març de 2014

Sant Iscle de Vallalta en època medieval

L'origen del poble de Sant Iscle de Vallalta es remunta al s.XI i apareix citat des del 1396 com a “Sant Asciscli de Valle Alta de Canet” i pertanyia a la jurisdicció del castell de Montpalau dins el vescomtat gironí dels Cabrera. Originalment el terme municipal s'estenia fins al mar per les valls de Canet i Romaguera fins l’any 1579 que es van independitzar.
En un document del 1455 de l'ACA consta com a Santa Hiscla de Valalta de la val de Canet. 
[1]
 Igual que el poble veí de Sant Cebrià es troba definit per una sèrie de masos dispersos en la topografia abrupta del Montnegre. Algunes masies han conservat finestres gòtiques com el cas de Can Vila, Cal Bataller i Can Vives de la Cortada, aquesta última enderrocada el 1975. El 1553, uns 21 focs pertanyien a Sant Iscle (uns 95 habitants) i 79 a Canet (357 persones). 
La parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria apareix documentada per primer cop l’any 1032 i va ser renovada en estil romànic i consagrada l’any 1090 pel bisbe Berenguer de Girona Berenguer. La independència eclesiàstica de Canet s’inicià el 1579, quan els canetencs volgueren bastir un temple parroquial més gran, i demanaren permís al bisbe de Girona, Benet de Tocco. La construcció de l’església finalitzà l’any 1591, i la independència municipal arribà el 1599, amb la creació del primer Consell Municipal. L’edifici actual va ser edificat de nou en el s. XVIII en estil barroc i solament conserva uns murs reaprofitats de l’església anterior medieval. També té capelles dedicades a les advocacions de Sant Pere i Sant Feliu. 
Al nord del terme es conservava fins el s.XVIII, la capella de Santa Creu del Pont, que apareix documentada des del 1314 i estava regida per donats o ermitans fins el s.XV.
Notes
[1].- Agraeixo la informació a Enric Subiñà

Cal Bataller -[Font: Pobles de Catalunya]
Can Vives de la Cortada [Font: Centre Excursionista de Catalunya- Estudi de la Masia catalana Fotògraf J.A.Bertran (1932)]2 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut Joaquim;
Hem rebut correctament i amb atenció la nova entrada al teu blog sobre "Sant Iscle de Vallalta en època medieval".
En l'últim paràgraf, fas referència a la capella de " la Santa Creu" o "Santa Creu del pont". El fet és que nosaltres, quan estavem fent el llibre sobre les troballes a l'entorn de l'esglesiola de Sant Pere de Romeguera vam trobar algún indici sobre aquesta capelleta. Eren donacions testamentàries, on els testadors donaven alguns diners a Sant Pere de Romeguera, i també apareixia que en donaven a Santa Creu del Pont.
Tal i com molt bé anomenes, nosaltres també la situavem localitzada en la part nord del terme de Sant Iscle. Com que més o menys suposàvem que devia ser de la mateix època que Sant Pere de Romaguera, i amb el fet que d'aquesta última no ens en queda cap parament ni imatge, vam intentar buscar-la, sense èxit, per interntar-ne fer una comparativa, i veure si en quedava alguna cosa...
La raó d'aquest mail és per preguntar-te si tens coneixement d'alguna possible ubicació, més o menys acotada....
Salutacions, i reconeixement per la gran labor del teu blog
Atentament;
Centre d'Estudis Canetencs,
i en el seu nom: Sergi Alcalde i Vilà, membre de Junta del CEC

Quim Graupera ha dit...

Ho sento no en tinc cap més referència
Gràcies pel comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...