Tercer Simposi IN MARITIMA
(2021)
Dissabte 3 de juliol de 2021
In maritima, II Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval
Omnia mors aequat. El món de la mort al Maresme medieval.
Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt
L’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i Maresme Medieval van convocar pel juliol del 2021 In maritima: III Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval, un fòrum bianual on es presenten els treballs més recents sobre la història i el patrimoni medieval de la comarca.
L’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i Maresme Medieval van convocar pel juliol del 2021 In maritima: III Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval, un fòrum bianual on es presenten els treballs més recents sobre la història i el patrimoni medieval de la comarca.
En aquesta tercera edició del Simposi es va tractar l’anàlisi del món funerari al Maresme Medieval, amb el títol “Omnia mors aequat. El món de la mort al Maresme medieval”. A l’època medieval la mort era ben present.
En aquest simposi es fa una crida a la presentació d’estudis al voltant d’aquest tema des de la antiguitat tardana fins a inici del s. XVI. La temàtica va permetre abordar des de perspectives diverses: l’arqueologia (enterraments, aixovars...), la història, la genealogia, la sociologia i la religió (creences, rituals funeraris...), l’antropologia (anàlisi forenses, patologies, etc), el dret i la documentació (testaments, inventaris post - mortem, dret successori...), l’arquitectura, el patrimoni material i artístic (capelles i monuments funeraris, sarcòfags...) o bé aportant una lectura multidisciplinària del fenomen o un inventari local.
La situació provocada pel Còvid19 va obligar a dissenyar unes jornades en format més reduit en una sessió de matí.
Programa
9.00 h. - Lliurament de la documentació i acreditació dels participants.
9.30 h.- Inauguració de les Jornades. Parlaments a càrrec de:
· Sr. Joaquim Graupera, director del Simposi· Sr. Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme· Sr. Marc Bosch, conseller del Consell Comarcal del Maresme· Il·lma. Sra. Carola Llauró, alcaldessa
9.45 h. - Ponència marc:
«La mort a Premià i Vilassar Baixmedievals» a càrrec Dra. Montserrat Richou, catedràtica d'Història i directora del CFA Francesc Layret de Barcelona i membre de l’equip de recerca de l’IRCUM (Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona
10,45 h.- Pausa /Cafè
· Lectura de les comunicacions
AMBIT 1 - EL MÓN DE LA MORT AL MARESME MEDIEVAL
Àmbit 1a - El món de la mort a partir de la documentació
o 11.15 h .- ALCALDE I VILÀ, Sergi. «La família de cavallers Canet, propietaris de la Casa Forta de Canet de Mar, i la seva predilecció per enterrar-se al Monestir de Sant Pol de Mar».o 11.25 h.- CAPDEVILA MUNTADAS, Alexandra. «Els testaments. Una font per aproximar-se al món de la mort».o 11.35 h.- DIAZ MARTÍ; Carles. «L'extinció del llinatge Sala de Tiana (segle XV)».o 11.45 h.- FORN i SALVÀ, Francesc. «Les primeres dades sobre albats al segle XVI a Sant Martí d’Arenys».o 11.55 h. - OLIVA RICÓS, Benet. «L'epidèmia de 1530. Un buit historiogràfic».o 12.05 h.- SOLDEVILA TEMPORAL, Xavier. «De la vida des del llindar de la mort: els testaments medievals a les baronies de Palafolls i Montpalau».
Àmbit 1b - El món de la mort a partir de l’arqueologia i el patrimoni
o 12.15 h.- ARMANGUÉ I HERRERO, Joan. «L’estètica neogòtica i la mort gòtica al Maresme (1876-1879)».o 12.25 h. - GRAUPERA GRAUPERA, Joaquim. «L’escultura funerària monumental al Maresme. Inventari i estat de la qüestió».o 12.35 h. - MARTIN ROS, Rosa Ma. «Aixovars funeraris a partir de l’estudi i obertura de sepultures».o 12.45 h.- VALERO MOLINA, Joan. «Un sepulcre gòtic inèdit a Teià en el context de l'escultura funerària baixmedieval catalana».
ÀMBIT 2 – EL MARESME MEDIEVAL
o 12.55 h.- ARMENGOL VILLANUEVA, Josep M. «Els Arquer de Goscons. Una aproximació ala seva història documentada».o 13.05 h.- CLARABUCH PELLICER, Pere. «Localització de l’antic mas Jordà (Santa Susanna)».o 13.15 h.- RIDER ENRIQUE, Nil. «Conqueridors del Maresme a Tortosa (ss. XII-XIII). Els casos d'Arnau d'Arenys i Pere de Teià».
13.25 – Cloenda i conclusions del Simposi a càrrec del Dr .Joaquim Graupera, director del Simposi “In Maritima”.
14.45.- Final del Simposi
Dissabte 6 de juliol de 2019
PROPOSTA DE PROGRAMA
19.00 h. / Museu Arxiu
de Vilassar de Dalt
Presentació
de les actes del II Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme
medieval “Masos, masies i bordes: activitats agràries i elements patrimonials”
A càrrec de Benet Oliva , president del Museu-Arxiu de
Vilassar de Dalt i d’Alexis Serrano, Director de l’Arxiu Comarcal del Maresme.
“20 anys de
Jornades sobre el patrimoni medieval del Maresme (1999-2019)”.
A càrrec de Jaume Vellvehi, President del Grup
d’Història del Casal-Mataró.
Presentació
del III Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval 2020
“Omnia mors aequat. El món de la mort al
Maresme medieval”.
A càrrec de Joaquim Graupera, Director del Simposi
19.30 h. / Museu Arxiu
de Vilassar de Dalt
Conferència : “La memòria del llinatge: capelles funeràries i sepulcres
monumentals a la Catalunya gòtica”
A càrrec de la Dra. Francesca
Español, Universitat de Barcelona.
20.30 h. / Museu Arxiu
de Vilassar de Dalt
Segon Simposi IN MARITIMA
(2018)
Dissabte 30 de juny de 2018In maritima, II Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval
Masos, masies i bordes:
activitats agràries i elements patrimonials
Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt

En aquesta segona edició, es va tractar l’anàlisi del poblament rural al Maresme medieval, i portarà per títol Masos, masies i bordes: activitats agràries i elements patrimonials.
El juliol del 2017, en la presentació de les actes del primer Simposi, la Dra. Coral Cuadrada (URV) va presentar la ponència “Masos i masies: estat de la qüestió i vies de recerca”, que ens oferia un punt d’arrencada per a aquest segon simposi, ja que es van definir les línies d’investigació que s’han donat i es poden donar sobre aquest tema.
Per entendre l’organització del territori en l’etapa medieval, no es poden deixar de banda els masos com un dels trets bàsics que el configuren. El simposi va proposar abordar aquest element des de múltiples perspectives (l’arqueologia, la història, la geografia, la genealogia, l’economia, la sociologia, l’antropologia, l’arquitectura i el patrimoni material i artístic), aportant una lectura multidisciplinària del fenomen.Encara avui dia, a les diferents viles i ciutats de la comarca s’han conservat moltes masies. Conèixer-les i entendre el seu valor patrimonial va ser un dels objectius del simposi.
- Programa general del 2n Simposi - Tríptic presentació
- Programa detallat de la sessió
- Resum de les ponències i comunicacions presentades
- Crònica del segon Simposi 2018
- Entrevista a Joaquim Graupera i Alexis Serrano sobre els actes de les 2 Jornades al "Racó" de Mataró Ràdio (89.3 fm) el 5 de juliol de 2019
- Llibre de les actes del 2 Simposi en pdf
Primer Simposi IN MARITIMA
(2016)
In maritima, I Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval
El s. XV, temps de canvis i incerteses
Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt

És en aquest context que la comarca del Maresme veurà néixer les diferents municipalitats que per escapar del control feudal buscaran l’empara reial i la protecció del carreratge de Barcelona. També el feudalisme medieval mostrarà els seus últims brots amb al creació de la Baronia del Maresme amb Pere Joan Ferrer o el control de part meridional del vescomtat de Cabrera per a Bertran d'Armendariz. La intenció d’aquest simposi és obrir noves llums i perspectives d’estudi a aquest interessant període.
Per a més informació:
- Programa general del Simposi - Tríptic presentació
- Ponències i comunicacions presentades - Tríptic any Llull
- Crònica del primer Simposi 2016
- Entrevista a Joaquim Graupera i Josep Samon sobre els actes de les Jornades al "Racó" de Mataró Ràdio (89.3 fm)
- Presentació de les actes d’In Maritima 2016 i del contingut del segon simposi In Maritima 2018 sobre el mas i les masies (20 de juny 2017).
- Llibre de les actes del 1 Simposi en pdf
Per a més informació sobre el Simposi
Enric Ortega Rivera
Secretari tècnic In Maritima
Tel. 93 750 74 88
museu@vilassardedalt.cat
Organització
|
Comitè científic
|
|
|