Curriculum

Joaquim Graupera Graupera


Vaig néixer a Mataró el 25 de març de 1963, ciutat on resideixo actualment. Sóc historiador de l’art especialitzat en art medieval. Vaig obtenir el títol de Llicenciat en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona (Promoció 1981-1986). Després de fer el curs de Doctorat “Art i quotidianitat” (1994-96) en el departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona vaig obtenir el títol de Llicenciat en Grau en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (1998) amb la tesi de llicenciatura «L’arquitectura preromànica i romànica en el Baix Maresme», treball qualificat amb un excel·lent per unanimitat. El tribunal va estar format per les doctores Imma Ollich del Departament d’Història Medieval i Mª Rosa Terés i Rosa Alcoy del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i directora del treball.

L’any 2004 vaig assolir el Diploma d’Estudis Avançats (DEA) d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona amb la qualificació d’Excel·lent. El tribunal va estar format pels professors Dra. Mireia Freixa, Dr. Josep Enric Monterde (Universitat de Barcelona) i la Dra. Anna Muntada (Univ. Autònoma de Barcelona). Finalment vaig obtenir el títol de Doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral amb el títol L’art gòtic al Baix Maresme (segles XIII al XVI). Art i promoció artística en una zona perifèrica del comtat de Barcelona dirigida per la Dra. Francesca Español i Bertran. Va ser defensada el dia 18 d’abril de 2012 en el Departament d’Història de l’Art de la facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona davant el tribunal integrat per la Dra. Milagros Guàrdia (Universitat de Barcelona) Dra. Coral Cuadrada (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona) i el Dr. Francesc Fité (Universitat de Lleida) obtenint la qualificació d'Excel·lent cum laude.

Treballo com a docent de l’àrea de Ciències Socials a l'Escola Pia Balmes de Barcelona des del curs 1989-90 fins enguany impartint les matèries del departament de Ciències Socials de l’escola. He impartit matèries de Geografia (3 ESO i 1r BUP); Història antiga i medieval d’Espanya i Catalunya (2n BUP); Història Moderna i Contemporània de Espanya i Catalunya (3r de BUP); Constitució (3r BUP); Història Contemporània Universal (COU i 1r BAT); Geografia (2n BAT); Història de l’Art (COU i 2n BAT); Història de les Religions (3r ESO); Iconografia de l’art cristià (Religió de 4t ESO); Història d’Espanya i Catalunya (2n BAT); Fonaments de les Arts I i II i diversos variables d’ESO. També he exercit a l’escola les funcions de tutor de diferents promocions de BUP, COU, ESO i Batxillerat i les funcions de Cap de Departament de Ciències Socials (del curs 1994-95 fins el curs 2001-02) i Director Pedagògic de Batxillerat (2003-2005). He treballat com professor associat al Departament d'Història de l'Art (Universitat de Barcelona - Facultat de Geografia i Història) impartint la matèria de "Art de les civilitzacions antigues" pels cursos 2013-2014 i 2016-2017. També he impartit docència en els cursos "Arquitectura i formes artístiques medievals: ús i funció II" (2008); "L'artista Medieval I" (2014) i "L'artista Medieval II" (2015) en el marc de la Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida a la Seu d'Urgell. També he impartit matèries com a professor de diversos cursos a Arqueonet.
He participat en diferents congressos, cursos i seminaris i he publicat diversos llibres, opuscles i diversos articles sobre tot en l’àmbit de la història i el patrimoni. També col·laboro des del 2007 amb el programa de ràdio “El Racó” a Mataró Ràdio (89.3 fm).
He col·laborat en diverses entitats de l’àmbit local. He estat co-fundador del Grup d'Història del Casal de Mataró, on he desenvolupat diversos càrrecs a la junta directiva des dels inicis fins l’any 2012 creant la Secció d’Estudis Medievals i dirigint les Jornades de Història i Arqueologia del Maresme. Actualment dirigeixo els Simposi In Maritima sobre el patrimoni i la història del Maresme Medieval. També vaig ser membre del Grup d'Amics de l'Art Romànic del Museu Comarcal del Maresme (1982-1989); membre de l’equip del Museu-Arxiu de Santa Maria de Mataró (1982-1987). He estat soci fundador i vocal de l'associació Amics de Puig i Cadafalch (2012-2014)i he format part de la junta d’Amics de l’Art Romànic, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans com a secretari (2009-2020) i  com a vocal (2020-2022).

He obtingut diferents premis com el Premi CIRIT per fomentar l’esperit científic del Jovent 2002. Per la co-direcció del treball de recerca de Batxillerat de l’alumne de l’E.P. Balmes de Barcelona Marina Nogué i Pich «L’excavació arqueològica, teoria i pràctica» juntament amb Joaquim Gratacòs i Pérez. Vaig ser finalista com a integrant de l’equip del programa “El Racó” de Mataró Ràdio de la 23 edició del Premi Rosalia Rovira, en l'apartat B dedicat a un programa de producció pròpia emès per una ràdio municipal d'una població superior als 15.000 habitants. L’acte de lliurament de premis, organitzat per la Diputació de Barcelona es va celebrar a Granollers, el 14 de març de 2008. També vaig obtenir el II Premi Blocs del Maresme, ”Millor Bloc de societat” pel bloc “Maresme Medieval” atorgat el 24 d’octubre de 2009 a l’Auditori de Can Comas de Pineda de Mar pel Diari Maresme i la 1 edició de la "Beca de Recerca local d’Alella” pel treball «Els Desplà com a promotors d’art» . El veredicte del jurat es va fer públic el 22 de desembre de 2011 a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia. El jurat, estava format per Rosa Casas, directora de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia, l’arquitecte alellenc Salvador Ribas i Paulina Rubio, directora de l’institut Alella.

Consto en el Diccionari d'historiadors de l'art català (DHAC) de l'Institut d'Estudis Catalans

Bibliografia publicada: [Regesta Imperii]-[Academia]-[Dialnet]