divendres, 4 d’abril del 2008

Conferència a Barcelona a Amics de l'Art Romànic de l'Institut d'Estudis Catalans

El passat dimecres 26 de març vaig anar a Barcelona per realitzar una conferència a la seu d'Amics de l'Art Romànic de l'Institut d'Estudis Catalans. Crec que va ser una bona experiència. Vaig plantejar un tema inèdit "Burs, viles i llocs, l'urbanisme medieval al Maresme". Tradicionalment a la historiografia medieval catalana respecte als temes d’urbanisme medieval, ha tingut com a centre estudi les ciutats medievals importants o bé les restes arqueològiques dels vilars abandonats. És a dir, es presentava sovint una realitat dividida en dos models antagònics: la ciutat i el camp. Tal com deixa palès Jordi Bolòs en diferents treballs de síntesi, recentment s’han anat ampliant els coneixements existents sobre l’urbanisme medieval i s’ha anat treballant en una tipologia de models de poblament molt més variada i dispersa que fuig d’aquest dualisme abans esmentat.
Deixant a banda les petites monografies locals, que he utilitzat en l’anàlisi de cada cas, l’urbanisme medieval i la formació dels diferents pobles del Maresme a nivell general i com a visió de síntesi ha estat un tema poc tractat pels historiadors de la comarca. Les primeres visions de síntesi publicades, van estar realitzades per Coral Cuadrada, tant en la seva tesi doctoral com en altres estudis específics. En aquests treballs, analitza l’organització del territori des del punt de vista senyorial i el descriu com un espai on els feudals exerceixen els monopolis, desenvolupen les seves activitats i es perceben unes rendes sense fer esment a la part urbanística. Més recentment en les II Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme celebrades a Mataró l’any 2001 pel Grup d’Història del Casal, es va tractar de forma monogràfica aquest tema i es va poder presentar per primera vegada una visió de síntesi superant en part aquestes mancances.
L’anàlisis de la realitat medieval de les unitats de poblament del Maresme es poden agrupar en tres grans categories: els burgs, com els casos de Mataró i Vilassar; els pobles de sagrera, els més nombrosos, els quals es poden subdividir alhora en altres subtipus i les viles noves (Vilanova de Palafolls (Malgrat), Calella i Pineda). L'aparició dels pobles de mar és més tardana al Maresme (s.XVI-XVII) a l'igual que la independència municipal i esclesiàstica d'alguns pobles ( Cabrils, Òrrius....).

Per més informació: http://www.iecat.net/institucio/societats/AmicsArtRomanic/activitats/confgraupmarc2008.htm