divendres, 28 de maig de 2010

Els dibuixos d'Alella i Teià realitzats per Lluís Rigalt (1881-1882)

Lluís Rigalt i Farriols (Barcelona, 1814 - Barcelona, 1894) és un dels pintors catalans representants de l’escola del paisatgisme romàntic. Es va formar en un primer moment a l’Escola de la Llotja on treballava el seu pare Pau Rigalt i també a Madrid amb Pérez Villamil. El 1845 va succeir al seu pare com a professor de la Llotja i va ser nomenat Director entre el 1877 i el 1887. Va morir a Barcelona el 1894.
Com a pintor destaca pels paisatges, molt realistes i fidels, que va dibuixar gràcies a la seva activitat excursionista. La seva relació amb el Maresme la tenim documentada l'any 1849, en el moment que la visitar aquesta comarca realitzant una colla de dibuixos de Montgat, d'Alella,del Masnou, de Mataró, d'Arenys, de la Vall Alta i de Canet de Mar. L’any 1877 va tornar a fer una segona excursió per la costa del Maresme per la zona d’Arenys i Canet de Mar. Entre el 1881 i 1882 en va fer una altra a la zona del Masnou, Alella i Teià. Al final de la seva vida va establir amistat amb l’arquitecte mataroní Josep Goday i Casals (Mataró 1881- Barcelona, 1936), col·laborador de Josep Puig i Cadafalch, la mare del qual, Rosa Casals i Bernadas (1855-1919) era filla del Mas Casals d’Alella. Gràcies a un quadern conservat pel mateix Goday coneixem una sèrie de dibuixos de Rigalt reproduint algunes finestres d’Alella i Teià i fins i tot la creu de terme de la vila. Els dibuixos reprodueixen una sèrie de finestrals gòtics de les masies del Maresme amb una clara voluntat d’arqueologia artística. La destrucció del patrimoni arran de la desamortització de Mendizábal del 1835 va fer prendre consciència a molts artistes coetanis de la necessitat de documentar el patrimoni català. També cal tenir en compte la influència del medievalisme romàntic de l’escola alemanya que va penetrar ideològicament a Catalunya desprès del primer terç del s.XIX paral·lelament al redescobriment cultural de la Catalunya medieval oblidada pel neoclassicisme. L’Escola de la Llotja, on es va formar Rigalt, va esdevenir capdavantera d’aquest moviment.

Bibliografia

 • CASELLAS, Raimond: Conferencia llegida'l dia 2 de desembre de 1899 al «Centre Excursionista de Catalunya» en la sessió celebrada pera commemorar la fundació de la Primera Societat Catalana d'Excursions. L’Avenç. Barcelona, 1990

 • CUBELES Albert; CUIXART, Marc, eds: Josep Goday Casals. Arquitectura escolar a Barcelona de la Mancomunitat a la República. Ajuntament de Barcelona; Institut d'Educació. Barcelona,2008.

 • FONTBONA, Francesc: Del neoclasicisme a la restauració (1808-1888). Ed. 62 . Barcelona, 1983. (Història de l’Art Català, volum VI). Pàgs.80-88
 • FONTBONA Francesc. Lluís Rigalt. Cercle Artístic de Sant Lluc. Barcelona, 1996
 • 4 comentaris:

  Anònim ha dit...

  Benvolgut Quim,
  en rebre aquest correu, m'he fixat en els dibuixos i he vist que n'hi ha de Granollers, d'uns finestrals. Doncs bé, t'haig de dir que al nostre arxiu guardem una sèrie de dibuixos de l'arquitecte Jeroni Martorell i Terrats, que va ser el primer director del nostre Servei (aleshores dit Servei de Catalogació i Conservació de Monuments), que representen finestres d'edificis gòtico-renaixentistes de Granollers pràcticament iguals als que tu afegeixes en el teu correu. La lletra de les anotacions és molt semblant, i em dóna que pensar. Són menys acurats els que presentes com del Rigalt, perquè són croquis, però la semblança és total. Els tenim datats del 1921. Podrien ser del fill Rigalt, i que en aquelles dates col·laborés amb en Martorell?.

  Cordialment,

  Raquel Lacuesta
  Cap de la Secció Tècnica d'Investigació, Catalogació i Difusió del
  Servei del Patrimoni Arquitectònic Local
  Diputació de Barcelona
  C/ Comte d'Urgell, 187
  08036 Barcelona

  Quim Graupera ha dit...

  Els dibuixos que presento no els he vist en la seva versió original. Estan publicats a :
  CUBELES Albert; CUIXART, Marc, eds: Josep Goday Casals. Arquitectura escolar a Barcelona de la Mancomunitat a la República. Ajuntament de Barcelona; Institut d'Educació. Barcelona,2008.
  Sembla que és una llibreta realitzada per Rigalt que estava en possessió de Josep Goday. No en cita la procedència del quadernet. (dedueixo que esta en possessió de la família de Goday) La cronologia de l'activitat de Goday és més tardana i correspondria més amb la que planteges tu del 1921 en època de la mancomunitat (és l'etapa que ell va dissenyar els grups escolars). Recorda que Goday també va col.laborar amb la Ddiputació. No se que dir de la relació entre els dibuixos, s'haurien de veure els dos originals i cotejar-los. Crec que a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi,es conserven uns set-cents dibuixos de Rigalt que tinc pendent de anar a cercar si n'hi ha del Maresme.
  Gràcies per la informació
  Quim Graupera

  Anònim ha dit...

  Els dibuixos que et dic d'en Martorell els va publicar per compte i riesgo, sense avisar-nos, la revista LAURO, de Granollers, no recordo en quin número. Si la tens a l'abast, mira-la i compara.

  Salut!

  Rquel Lacuesta
  Cap de la Secció Tècnica d'Investigació, Catalogació i Difusió del
  Servei del Patrimoni Arquitectònic Local
  Diputació de Barcelona
  C/ Comte d'Urgell, 187
  08036 Barcelona
  Tf: 639 70 88 54 / 93 402 24 59

  Anònim ha dit...

  La veritat és que no tinc gaires més referències que les que tu
  mateix presentes en el teu blog , però el que si he trobat en algun
  article que consta que té obra en la col•lecció del Museu de Mataró, o sigui que con Don Carlos hemos topado.
  El que es possible que existeixi una certa relació ja que era bon
  amic i company de Ramon Martí Alsina , que com tu bé saps si tenia gran
  querència pel Maresme , ja sigui per part de la seva mare (
  mataronina) com pel fet de que el seu fill es casa amb la pubilla de
  Can Castells i va anar a viure a Argentona.
  No sé si amb aquestes poques dades podràs esbrinar alguna cosa.
  Gràcies de nou per creure que amb el meu poc saber puc ajudar-te.
  Una abraçada
  Pere Pascual

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...