dilluns, 15 de febrer del 2016

Conferència al Museu de Premià de Dalt sobre el Maresme medieval

El passat dimecres 10 de febrer de 2016 a les 19 h. vaig oferir, a la casa de cultura Can Figueres de Premià de Daltla conferencia «Entre l'espasa, la creu i l'aixada. Històries del Maresme Medieval». 
Aquesta xerrada ha format part del cicle «Històries del Maresme», organitzat pel Museu de Premià de Dalt, que presenta quatre sessions que van des dels ibers i romans fins a la Història Contemporània (els canvis des de el segle XVIII a la democràcia), passant per la Història Medieval (la relació entre els diferents estaments socials, camperols, creuats i el poder de l'església) i la Història Moderna (el comerç marítim, colònies, revolució industrial) del Maresme.
Les conferències i els dies programats són els següents: 
  • 3 de febrer: Dra. Dolors Zamora, “Els ibers de la Laietania: pagesos, guerrers i aristòcrates” i Dr. Joaquim Garcia Roselló, “El Maresme, un territori ple de romans”
  • 10 de febrer: Dr. Joaquim Graupera, “Entre l'espasa, la creu i l'aixada. Històries del Maresme medieval” . 
  • 17 de febrer : Dr. Benet Oliva, “El Maresme modern (segles XVI-XVIII): Temps de canvis i creixement...”
  • 24 de febrer: Dr. Alexis Serrano, “El Maresme contemporani, del Corregiment de Mataró del segle XVIII a la comarca democràtica. Alguns aspectes i anècdotes d'economia, societat i política”
A la meva xerrada vaig oferir una visió de l'època medieval del Maresme des de l'antiguitat tardana fins l'entrada del s.XVI. Les grans claus per entendre l'evolució medieval del Maresme son la situació que es van trobar els carolingis en la seva conquesta entre el 785 i el 801 i l'organització que varen establir; com es va articular el territori en l'etapa feudal i els canvis soferts en època baix medieval.
Creiem molt encertada la iniciativa de divulgar la història de la comarca per part del Museu de Premià de Dalt i de la seva directora Imma Gimferrer i testimoni d'això és la bona acollida de públic que estan tenint les xerrades. 
En acabar la conferència es va continuar amb una petita i interessant tertúlia amb els assistents acompanyada d'una copa de vi del Maresme.