dijous, 15 d’octubre de 2009

El Castell de Burriac (Cabrera de Mar): alerta de degradació

David Farell i Garrigós (Coordinador de la Fundació Burriac i Membre de Natura i del Grup de Muntanya d'Argentona (GMA) em va informar a principis d’aquesta setmana sobre el procés de degradació del castell de Burriac. Ja fa 15 anys de la darrera restauració i malgrat que es va fer una intervenció important per consolidar les restes, el pas del temps i la gran afluència de visitants que accedeix al castell han contribuït a encetar un procés de degradació del monument que sembla que resulta imparable. Les fotografies que publiquem són fetes recentment pel company i amic Farell, el passat dia 12 d’octubre de 2009, i s’hi pot observar l’estat d’abandó en que es troba aquest símbol històric i paisatgístic, amb pintades, enderrocs, brutícia...
Com pot ser que un Bé Cultural protegit per llei, com ho és un castell medieval, pugui presentar aquest aspecte als nostres dies? Com podreu observar, la imatge que donen aquestes fotografies als visitants del castell més emblemàtic de la comarca és molt lamentable. Demanem des d’aquí una ràpida actuació
.
Per a més informació:
- Fundació Burriac: http://www.fburriac.blogspot.com/

Foto 1. La bandera republicana acaba de substituir-ne una d’espanyola que hi havia fa uns dies. Es veu que ara començarem una “guerra de banderes” al pobre monòlit que ha aguantat estoicament des del 1980. Una llàstima.
Fotos 2 i 3. Pintades de spray a les muralles. Són molt difícils de netejar, degut a la porositat de la pedra granítica Foto 4. A sota d’aquest fals terra hi ha el paviment de la cisterna romana que vam trobar a les excavacions del 1993 d’opus signinum. Ni Carreres Candi ni Marià Ribas el coneixien. Sort que es va tapar, però mireu quina fila que fa aquest àmbit rebentat.Fotos 5 i 6. La paret s’esquerda sense remei i les pedres cauen posant en greu perill els visitants. Aquest mur afectat correspon a una reconstrucció feta en la restauració del 1994. Es veu que el ciment ja ha començat a degradar-se. Foto 7. Algú es va pensar que al cim del Castell de Burriac els brossaires recollirien les deixalles diàriament i van col·locar una paperera a dalt d’una muntanya sense saber que és més pràctic que els excursionistes s’emportin els pocs residus que generen. Aquesta pràctica solament provoca que posant-hi el contenidor, molts l’omplin a vessar.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona Quim, també em vaig fer ressò d'aquesta situació a la nostra web.
És hora que es faci alguna cosa URGENTMENT.

Una salutació

Marc Pons

Anònim ha dit...

Hola Quim: Sempre miro i llegeixo els teus escrits, molts d'ells no puc dir-te res, ja que els desconec, però el d'avui sí que en parlaré. En primer lloc, lamento profundament aquesta vexació que s'està fent en nostre castell de Burriac. Això no passa en alguns països, allà és al revés, el tenen acurat i la gent se sent orgullosa de tenir-lo, fins hi tot poder-lo visitar en tot el seu entorn i si més no, poder-lo visitar en el seu interior, tot arreglat i moblat. Això no pot passar aquí. Aquí ja fa anys que tenim una manera de culturitzar als menuts, que a provocat una esllavissada de coneixement a les ciències a les arts i en tot el que vulguis. Aquesta pedagogia l'estem pagant. Jo diria, un tant “semenfotisme” de tot i com que aquí a dalt de Burriac no hem veu ningú, doncs trinxem. Perdona que em faci llarg Joaquim, però és en veritat, potser més endavant s'arreglarà, val més que pensi així.
Sóc vist les fotografies, i són llastimoses. Quan jo hi pujava, les parets eren més altes i podies pujar a dalt de la torre, que dec pensar que està feta una runa. És una llàstima, Quim, és una llàstima.

Enric Graupera.

JORDI M. ha dit...

enhorabona pel premi, acabo de cpneixer aquest blog i soc un enamorat de l'historia,de veritat,aixi que et seguire d'aprop.
una abraçada

Jordi JABALI BIKERS BTT SANT CEBRIÀ

Anònim ha dit...

Hola Quim,

En primer lloc felicitats pel premi que t'acaben d'atorgar.

El que està passant a Burriac demostra un molt baix nivell cultural d'algunes de les persones que el visiten. Amb la de milions que s'estan gastant a les excavacions d'Atapuerca buscant restes de l'Homo Antecesor! Només caldria que l'equip d'en Carbonell pugés a Burriac, i de tant en tant en trobarien de ben vius!
Ara seriosament, cal insistir en
la denúncia d'aquests fets, i sobretot en l'educació de les generacions futures.
Una abraçada,
Ramon Coll

Anònim ha dit...

Enhorabona per la feina que estas fent. Coincideixo totalment amb els comentaris que hi han referits a la bruticia, l'absurditat d'algunes solucions i el poc civisme d'alguna gent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...