diumenge, 5 de febrer de 2012

La creu de terme de Cabrils

La creu de terme de Cabrils va ser trobada per una particulars a la riera i la van reutilitzar per en una paret de Can "Passa l’Aigua". Anys més tard, amb unes reformes es va poder localitzar i els nous propietaris, la família Fontanils, la van col·locar a l'interior de la casa instal·lada amb un peu de fusta.
Es tracta de la part superior d’una creu obrada amb pedra de gres de Montjuïc, en que la columna de sustentació s’ha perdut. L’estructura és en forma de losange i cada un dels braços es troba unit a l’altre per unes decoracions lobulades que recorden les decoracions de les finestres gòtiques. A cada una de les puntes hi ha gravada una rosa com les que apareixen decorant els cimacis dels finestrals. Al centre, en una de les cares hi apareix la figura del Crist crucificat molt desgastat i en l’altra banda, la figura de la Verge. 
És molt semblant a un fragment de creu del Museu Marès, a la Creu de Llavallol (Vallvidrera / Barcelonès) i la Creu de Castellterçol (Castellterçol, Vallès Oriental) per situar les més properes al Maresme i d’altres, que es troben situades en les comarques de l’Alt Penedès, el Bages i l’Anoia. Aquests paral·lels i el fet que el material sigui gres de Montjuïc ens fa pensar en la pertinença a un obrador barceloní dins una cronologia del s.XIV.
Creu de Terme de Cabrils (Museu Municipal de  Cabrils)
Barcelona. Vallvidrera amb la seva creu de Terme en una postal antiga.
Procedència: 
http://amepostals.blogspot.com/2012/01/barcelona-vallvidrera.html 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Benvolgut senyor,

He llegit el vostre article "La creu de terme de Cabrils" del vostre blog. M'ha semblat molt interessant la relació d'aquesta creu amb altres de semblants. Pel que va a la creu de Vallvidrera el nom correcte hauria de ser Creu de Llevallol i pel que fa a fotografies antigues en podeu trobar també al fons Salvany de la Biblioteca de Catalunya http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecag/id/19698/rec/98i i al fons fotogràfic de l'arxiu del Centre Excursionista de Catalunya http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecag/id/20056/rec/2
Aquesta creu de Llevallol, sembla que fou destruïda el 1936 i se'n conserven fragments a l'església de Vallvidrera.

Cordialment,

Ernest Ortoll Martín

Conservador del Gabinet del col·leccionista
Museu Frederic Marès
Institut de Cultura
Ajuntament de Barcelona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...