diumenge, 22 de desembre del 2013

Actes en record del 57è aniversari de la mort de Josep Puig i Cadafalch a Mataró

En motiu del 57è aniversari de la mort de Josep Puig i Cadafalch (Barcelona, 23 de desembre de 1956), l’associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, juntament l’Ajuntament de Mataró i altres entitats culturals de la ciutat, han volgut commemorar aquesta efemèride amb l’organització de dues activitats adreçades als socis i a totes les persones interessades. Per una banda, el dissabte 21 de desembre de 2013, a les 11h va tenir lloc una visita comentada a la Casa Amatller (Barcelona) i en segon lloc, el diumenge 22 de desembre de 2013 a les 12h. ha tingut lloc una ofrena floral amb un recital poètic amb música al Parc Central de Mataró davant del monument commemoratiu a ell dedicat.
La visita comentada a la Casa Amatller (Passeig de Gràcia, 41 – Barcelona) s’ha fet aprofitant que han acabat les obres de restauració i rehabilitació de l’immoble. Actualment s’està  duent a terme el projecte museogràfic per tal de col·locar el mobiliari original a les diverses estances de la casa i preparar la seva obertura al públic cap a principis de l’any vinent. La casa, obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, fou la residència de l’industrial xocolater Antoni Amatller, representant de la burgesia il·lustrada de la  Barcelona de finals del S.XIX i principis del S.XX. La visita va consistir en la presentació de la figura d’Antoni Amatller (1851-1910) com a industrial xocolater i promotor cultural i artístic i per altra banda, es va explicar la  remodelació que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va fer a la casa del Passeig de Gràcia l’any 1898.  Amb aquesta visita es va permetre de primera ma copsar el projecte de rehabilitació i restauració exemplar que s'està duent a terme a l’Institut Amatller d’Art Hispànic, i la seva complexitat en l’adequació dels seus espais per la visita pública en un futur no llunyà. Els comentaris van anar a càrrec de l'empresa Cases Singulars.

L’ofrena floral davant el monument dedicat a Puig i Cadafalch va consistir en un parlament a càrrec del president de l’entitat Amics de Puig i Cadafalch, Sr. Esteve Mach i en una ofrena floral efectuada per les entitats mataronines que han donat suport a l’acte, el qual va finalitzar amb una lectura de poemes i la interpretació de l’Emigrant i el Cant dels Ocells amb acordió. 
El Sr. Esteve March va destacar en el seu parlament, que malgrat que la figura de Puig és recordada, prestigiada i reconeguda arreu com a historiador de l’art i arquitecte, la seva faceta de polític no ho és tant. El moment que li va tocar viure com a President de la Mancomunitat, desprès de la mort de Prat de la Riba i durant la crisi i descomposició del sistema de la Restauració, va ocasionar-li molts problemes i enemics. Llegint fragments de discursos i parlaments de Puig, Esteve Mach va entreveure que els problemes de la Mancomunitat abans del cop d’estat de Primo de Rivera eren semblants als d'ara en quant a les demandes i reivindicacions que toparen amb la incomprensió dels governs de Madrid. Molts dels fragments llegits, es podrien trobar amb significats semblants, en els rotatius d’avui dia. Al final del seu parlament, va exposar els objectius de l’entitat que ell presideix i va demanar la col·laboració i suport per aquesta jove associació que tot just té uns mesos de funcionament.
Per a més informació sobre Amics de Puig i Cadafalch i per fer-se’n soci podeu consultar la seva web.

Públic assistent a l'acte
El Sr. Esteve Mach, President d'Amics de Puig i Cadafalch, durant el seu parlament.
Ofrena floral de les entitats.
Membres de les entitats organitzadores.