diumenge, 27 de maig del 2018

Visita comentada a la portada de Santa Maria d’Agramunt organitzada per Planeta Lletra

El passat diumenge 20 de maig de 2018, per commemorar l'any Pedrolo, l’Associació Cultural Planeta Lletra van organitzar una sortida a les terres natals de l'autor. L’objectiu d’aquesta visita organitzada va ser la de poder observar els nexes entre Manuel de Pedrolo i el seu amic Guillem Viladot. Aquests dos autors tenien més coses en comú que la proximitat geogràfica i la coetaneïtat. De fet, el 1971 Pedrolo va prologar l’obra de Guillem Viladot «Poesia T/47» . En aquest pròleg mostrava la seva entesa i connexió amb l’obra i l’artista agramuntí a més del seu profund coneixement de la poesia concreta i la seva teorització. 
La sortida es va iniciar amb la visita del Castell de Concabella, on hi ha l’espai Pedrolo i després es va continuar amb un recorregut pel parc de la Riella d’Agramunt: 
  • El Castell de Concabella és molt a prop de la casa natal de Manuel de Pedrolo, el castell de l'Aranyó. Des de l'octubre del 2014, hi funciona l'Espai Pedrolo, el primer espai que exposa de forma permanent la vida, obra i pensament polític de l'autor de la Segarra. 
  • El Parc de la Riella (Agramunt), es troba situat al llit natural del riu Sió, just a l’entrada de la vila d’Agramunt. L’itinerari del Parc, dissenyat en forma de vuit com el símbol d’infinit, acull, d’una banda, una mostra representativa de l’obra poètica de Viladot, la qual inclou sis textos originals de l’autor, reproduïts sobre diferents faristols, i quatre recreacions en forma d’escultures urbanes dissenyades per Jaume Figuera, inspirades en dos poemes concrets i dos més de visuals. 
Per aprofitar el desplaçament em van proposar d’arrodonir el dia amb una visita comentada a l’edifici parroquial i a la portada Santa Maria d'Agramunt i aquesta va ser la meva col·laboració. 
Santa Maria d'Agramunt és una església romànica del municipi d'Agramunt (Urgell) declarada bé cultural d'interès nacional des del 1931. Les portalades de la façana oest i nord constitueixen un magnífic exemple de l'escultura romànica catalana del segle XIII de l'escola lleidatana, amb influències tolosanes, mudèjars i altres elements d'origen anglonormand. Documentada a finals del segle XI, en el XII es va construir l'edifici actual, quan Ermengol VII va atorgar la carta de població a Agramunt. Des del 1953, diverses restauracions han tornat a l'església la fesomia original.

El Castell de la Concabella [Fotografia: J.Graupera]
L'Espai Pedrolo al Castell de la Concabella [Fotografia: J.Graupera]
El Parc de la Riella d'Agramunt, dedicat al poeta Guillem Viladot [Fotografia: J.Graupera]
Visita comentada a la portada d'Agramunt [Fotografia: S.Cabrespina]
Visita comentada a la portada d'Agramunt [Fotografia: S.Cabrespina]
Visita comentada a l'interior de Santa Maria d'Agramunt [Fotografia: S.Cabrespina]