diumenge, 8 de juliol del 2018

Artistes i contractes, nou article sobre l'art medieval del Maresme a la revista "Lambard" d'Amics de l'Art Romànic (IEC)

El passat dilluns, 28 de maig de 2018, a les 19.00 hores, a la Sala Pere i Joan Coromines, de l'Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona), es va presentar el volum 26 de la revista d'Amics de l'Art Romànic, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, Lambard: estudis d'art medieval, corresponent al curs acadèmic 2014-2016. 
L'acte, presentat per l'editora de la revista, la Dra. Francesca Español, Presidenta de la Junta d'AAR, va precedir a la conferència del cicle L’art cristià i els seus escenaris «Etiòpia. Cristianisme pels 13 mesos de l’any. Art i natura» a càrrec del Sr. Carles Lorenzo Bosquet, Ateneu Universitari Sant Pacià.
En aquest volum de la revista apareixen publicats els treballs dels cicles de conferències «El concili de Constança (1414-1418) i el seu marc humà i cultural», corresponent al curs 2014-2015, i el dels cicle «Els Trastàmara a la Corona d'Aragó i el seu Temps» corresponent al curs 2015-2016.
A l'apartat de «Miscel·lània» surt publicat un article meu amb el títol «Lligats pel contracte. Límits i condicionants creatius de l'artista medieval». 

GRAUPERA GRAUPERA, Joaquim (2018). «Lligats pel contracte. Límits i condicionants creatius de l'artista medieval». Lambard: estudis d'art medieval, volum XXVI (2014-2015), p.287-318.

El contingut d'aquest article reflecteix el que es va exposar a la comunicació que vaig presentar el dimarts 21 de juliol de 2015 al Centre Cultural Les Monges, de la Seu d’Urgell, dins del marc del "Curs L’Artista Medieval II” organitzat per la Universitat de Lleida i Amics de l’Art Romànic de l’Institut d’Estudis Catalans.

Al llarg del mes de juny del 2016 també vaig poder  exposar el mateix contingut dins el cicle de conferències “Fons i Documents per al coneixement de la nostra història” per celebrar el Dia Internacional dels Arxius de la UNESCO i també amb motiu de la restauració del Pergamí 436 del fons de l’Ajuntament de Mataró, “Les Franqueses de la Baronia del Maresme”, any 1485, que va dur a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya des del 14 de març. La voluntat del cicle va estar, d'una banda, apropar al públic en general una mica més al món dels arxius i per altra, aprofitar per presentar el projecte de restauració del pergamí. 
Amb el títol “Fons i documents per al coneixement de la història de l’art medieval. Els contractes, els artistes i les obres”.  Vaig iniciar aquest cicle de conferències el dijous 2 de juny a la Sala d'actes de Can Palauet de Mataró seu de l'Arxiu Comarcal del Maresme.

Finalment, el  dijous, 14 d'abril de 2016, a les 21,00 h. vaig participar en el programa de ràdio "El racó" del Grup d'Història del Casal (Mataró Ràdio - 89.3 FM) amb el tema «Lligats pel contracte: límits i condicionants creatius de l'artista medieval». El programa presentat per Núria Gómez i Sandra Cabrespina va tenir la col·laboració de Maria Asmarat i Marta Gómez i va comptar a la part tècnica amb Carles Capella.

Per a més informació: http://infoenpunto.com/not/23417/lambard-estudios-de-arte-medieval-numero-26/