dimarts, 11 de juny del 2019

Passejada i visita comentada per les restes del castell de Palafolls

El passat diumenge 5 de maig de 2019, l’Associació La Roda de Palafolls va organitzar una visita comentada a les restes del castell de Palafolls i el seu veïnat, amb el títol «Descobrim el nostre patrimoni. El castell i els turons de Can Pol»L’acte  que va tenir la col·laboració d’Esquerra Republicana de Palafolls i de Jovent Republicà, va estar complementat per un esmorzar col·lectiu.  


Les explicacions i comentaris de la visita van anar a càrrec de diversos estudiosos locals membres de l'associació convocant. Francesc Alemany, va explicar la tipologia de la flora que es pot trobar a la falda del Castell i exposant la seva evolució en els darrers 70 anys a través d'ortofotos. En la seva intervenció va destacar l’actual amenaça de les requalificacions que podrien posar en perill aquest patrimoni paisatgístic. Per la seva banda, Xavier Salicrú, va fer un ràpid repàs de la història del Castell, des dels seus orígens amb la família Palafolls. En les seves paraules va lamentar l’estat d’abandonament que mantenen les restes conservades del mateix i la ineficàcia dels últims governs municipals per revaloritzar aquest patrimoni. Finalment, l'Aleix Freixa a més de destacar el patrimoni paisatgístic antròpic va fer un repàs per les diverses masies que apareixen disseminades al voltant del turó del castell. 

L’Associació organitzadora La Roda, és una entitat nascuda l’any 2012,amb l'objectiu de «fer de Palafolls un poble ple d’energia que mantingui vives les seves tradicions, amb la frescor i la proximitat amb la ciutadania» i de ben segur amb aquest acte hi van contribuir. A més l'objectiu de l'entitat és el de reivindicar i difondre la cultura,la llengua, la Nació i les tradicions catalanes a la població de Palafolls. 

Felicitem aquesta iniciativa i esperem que aquest acte serveixi per donar a conèixer aquest element patrimonial desatès de la comarca i per difondre i revaloritzar el nostre passat medieval.
[Agraïm les fotografies i la informació a l'Associació la Roda i ERC de Palafolls]