diumenge, 16 de juny del 2019

Visita comentada a la Baronia de Pinós (Berguedà) amb Amics de l’Art Romànic


El passat 18 de maig de 2019 vaig organitzar la sortida a «L’art romànic al Berguedà i la promoció artística a la Baronia de Pinós» amb Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. 
La sortida tenia com objectiu poder fer un seguiment de les principals obres artístiques promogudes pels Pinós. 
La Baronia de Pinós estava ubicada en el Comtat de Cerdanya, concretament en el pagus de Berga. El territori limitava al Nord amb la Serra del Cadí, al Sud amb la riera de Malanyeu. A l'est limitava amb la baronia de Mataplana a Gavarrós i a l'oest amb la Serra del Verd i el Pedraforca incloent el termes de Gósol, Saldes, Feners i l'Espà. Fora d'aquest límits bàsics els senyors de Pinós també posseïen Banat i Vilanova de Banat (o Calbell de Banat), el Querforadat i Ansovell, termes situats al nord de la Serra del Cadí, així com les poblacions de Pinós i Vallmanya, a l'Alta Segarra. Al centre de la baronia destacaren els nuclis de Bagà, que en fou capital, Gréixer, Gisclareny, Vilella i Brocà. 
Dins aquest recorregut proposat vàrem visitar l'església parroquial de Bagà (amb la «Vera Creu» bizantina i el seu tresor promogut pels Pinós), la seva residència al castell de Bagà o dels Pinós, el monestir de Sant Llorenç prop Bagà i l'església romànica de Sant Jaume de Frontanyà. 
El temps ens va acompanyar i va ser una sortida molt agradable.