diumenge, 25 de maig de 2008

Visita comentada al Romànic del Maresme

El passat dissabte 24 de maig de 2008, vaig acompanyar com a guia, la visita pel romànic del Maresme organitzada per l'associació Amigos del románico. Es van poder visitar les esglésies de Sant Martí de Montgat, Sant Cristòfol de Cabrils, Sant Pau de Sant Pol de Mar i desprès de dinar als 4 rellotges es va poder seguir la visita a Sant Pere de Clarà, Sant Andreu d'Òrrius i Sant Bartomeu de Cabanyes (Òrrrius). "Amigos del Romànico” va néixer a partir de l’esforç de cinc persones de diferent perfil però unides per l’estudi del romànic (Andrés Ortega Alonso (Pamplona,1947); Jaime Cobreros Aguirre (Rentería, 1942); José Manuel Torralba (Madrid, 1954); Juan Antonio Olañeta Molina (Zaragoza, 1965) i David de la Garma Ramírez (Madrid, 1965). La seva acció s’ha centrat en la divulgació del romànic a l’estat espanyol utilitzat una pàgina web com a mitjà principal des de l’octubre de 2004. La finalitat és la divulgació, el coneixement i la conservació del patrimoni romànic de l’Estat Espanyol i qualsevol iniciativa que comporti del desenvolupament cultural a l’entorn del romànic.
A Catalunya, hi ha una delegació territorial encapçalada per Esteve Garcia Antoñana, que compta amb el suport de Juan Antonio Olañeta i Xavier Bravo entre d’altres. D’aquests, cal destacar també la pàgina web de Juan Antonio Olañeta sobre els claustres, galeries porticades, porxades i crismons i la pàgina web de Montse Estela sobre el Romànic Català.
Em va donar la impressió de ser una associació molt activa, que units pel romànic, sap trobar un equilibri entre una dimensió divulgadora i una dimensió científica a les trobades i per sobre de tot, s’assoleix un ambient amical i de companyerisme que és molt necessari per tal de que una entitat funcioni. Desitgem que aquesta associació tingui molt de futur i continuïtat.


Per veure més fotos de la sortida:

3 comentaris:

tura ha dit...

He entrat a l'arxiu de fotos de l'Esteve. Hem sap molt greu no haver pogut venir.
M'han interessat molt les fotos de St. Cristòfol de Cabrils, pel que que tenen de preromàniques. A les imatges de l'Esteve es pot veure que l'arc triomfal de l'absis és clarament ultrapassat. També és interessant la finestra geninada de la façana de ponent, i la finestrea est de l'absis.
Aquestes són les petites notes que es veuen a les fotos de preromànic.
Pel que fa a la porta rectangular ja no ho tinc tan clar que també sigui d'aquesta mateixa època.
Se sap alguna cosa sobre la seva història?

Quim Graupera ha dit...

Gràcies Tura pel teu comentari. Miraré en dies propers de incloure en el bloc una fitxa sobre Sant Cristòfol de Cabrils amb documentació i bibliografia.

antoniomora.verges@blogger.com ha dit...

Hola;

Quan a imatges del romànic, l'arxiu Gavin, ara al Monestir de les Avellanes, és EXCEPCIONAL.

arxiugavin@arxiugavin,com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...