dissabte, 27 de març de 2010

Francesc Cabanyes i Prat i el “Bloc Mataroní” (1925-26)

Caps els anys 20 del s.XX es produeix un notable èxit editorial, per part del Diari de Mataró dirigit per Marçal Trilla, que es basa en la publicació d’articles de caràcter historiogràfic escrits per Francesc de Cabanyes. Aquest èxit és utilitzat per a publicar l’any 1925 l’anomenat Bloc Mataroní. El primer volum publicat, l’any 1925 a l’impremta Minerva de Mataró, recollia articles de Francesc de Cabanyes i poemes introductoris del mes per part de diversos poetes. Aquesta publicació consistia en un calendari de l’any, en forma de bloc, on en la pàgina del darrera del full de calendari, contenia unes referències a un fet històric que havia ocorregut Mataró i la comarca el mateix dia però en dates reculades.El segon volum publicat, l’any 1926, va seguir el mateix format de calendari però contenia articles de difusió històrica local de diferents pobles del Maresme. Aquests articles van ser escrits per Francesc Cabanyes, Josep Cabanyes, Marià Ribas i Joaquim Vilardebó.
L’ànima de les dues publicacions va ser Francesc Cabanyes i Prat (Mataró 1868 - Barcelona 1929) hereu de la família de Can Cabanyes d’Argentona. Treballava d’advocat a Mataró, va ser jutge municipal i president de la Cambra de la Propietat. Anys més tard es va traslladar a Barcelona per dedicar-se a la feina d’oficial de Finances de la Diputació de Barcelona. La seva relació amb la història, segurament es basa en el contacte amb el patrimoni documental propi de la família i el treball de camp realitzat a partir de l’excursionisme. Aquest aspecte, el trobem relacionat amb l’activitat de l’Agrupació Excursionista de Mataró (1898) de la qual ell també va ser-ne fundador juntament amb elseu germà Joan. La seva obra historiogràfica es útil perquè omple un buit historiogràfic des de la monografia de Josep Maria Pellicer i també per donar una visió molt documentada dels fets, a banda de reflectir un to popular i divulgatiu d’aspectes històrics concrets.
Per a saber-ne més:

  • Bloc mataroní.Una manera de fer història. Patronat Municipal de Cultura; Ed.Altafulla. Mataró 1990. (Col.lecció Caps de bou,16).
  • GUANYABENS,Nicolau; SALICRÚ,Manuel: “ La primera monografia sobre l’església de Santa Maria de Mataró” a Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria., núm.50, (octubre del 1994).Pàgs.41-50
  • GRAUPERA I GRAUPERA, Joaquim : Mataró medieval. Art i arqueologia. 1/ Historiografia i llocs de culte. Grup d’Història del Casal. Mataró, 1996. (Col. Ramon Muntaner, 1).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Joaquim Graupera:
Molt interessant el que estas fent
Quant m'ha interessat cercar informació la teva documentació m'ha estat de molta utilitat.
Endavant i agraït.
Salut!
Agàpit Borràs

javier ha dit...

Hola me llamo javier Inchausti y soy de Tordera. Hace ya unos 20 años y ahora tengo 36 subia en bici hasta el monasterio de roca-rosa a ayudar a unos cuantos torderenses que de manera desinteresada limpiaban los restos del monasterio. Esa iniciativa se paró y ya nada mas se supo. Me gustaria que me dieses 4 pinceladas de como está el tema respecto al monasterio, si hay alguna iniciativa seria o no ya sea popular o institucional.

Ahora me viene a la memoria lo que se hizo en (iglesia-casa albergue cerca del montnegre)Pineda con el gran impulso de Mossén Pitu y muchas otras persona y que fue muy en gran parte gracias a la iniciativa altruista de mucha gente.

Quim Graupera ha dit...

Javier
Escriu-me a l'adreça que hi ha a la part superior de la pàgina i et contestaré en el correu personal
Gràcies

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...