dimarts, 19 d’octubre del 2010

Pau Ubach premi “Drac alat” per una merescuda trajectòria com a arqueòleg

El passat diumenge 17 d’octubre de 2010 es va lliurar al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt el premi “Drac alat” a l’arqueòleg d’aquesta vila Pau Ubach i Font. En el transcurs de l’acte el mateix Pau Ubach va fer lliurament de l’arxiu del Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt i una col•lecció de 80 puntes de sílex que ja formen part de la col•lecció arqueològica del Museu. L’acte va estar presidit per l'alcalde, Llorenç Artigas i Marc Pons representant del Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt va presentar l’acte. L’arqueòleg Josep Maria Pedrós, exdirector del Museu de Badalona, va realitzar una emotiva conferència en la qual  va resumir l’activitat arqueològica d’una colla de voluntaris que en ple franquisme van col•laborar en el salvament del nostre patrimoni i, alhora, va fer un sentit reconeixement a Pau Ubach per la seva extensa trajectòria en aquest àmbit.
Pau Ubach va néixer el primer de maig de 1929. Per causa de l’asma que patia i pels estralls de la Guerra Civil la seva escolarització va ser intermitent. La seva malaltia el va convertir en autodidacta i un apassionat per la literatura i el món dels escacs. Als catorze anys va començar a treballar de manyà amb el seu pare i s’interessà per l’arqueologia a partir dels vint. La seva col•laboració va ser decisiva per la creació del Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt. Des del punt de vista de l’arqueologia medieval cal destacar importants aportacions com ara el descobriment de la volta preromànica de la capella de Sant Salvador de Can Boquet i la posterior restauració de la capella. També cal esmentar el descobriment del tresoret de monedes de billó d’Òrrius els quals van propicià una excavació de la totalitat de l’església parroquial. També van col•laborar en la restauració de la capella preromànica de Sant Cristòfol de Cabrils juntament amb l’Obra de Sant Francesc de Mataró amb Marià Ribas i Lluís Ferrer i Clariana. Cal recordar la reconstrucció de la capella gòtica de Sant Sebastià a cavall entre Cabrils i Vilassar de Dalt. Un element a destacar és l’excavació de la cova d’en Nadal amb evidències d'haver estat habitada per monjos eremítics.
Felicito aquesta iniciativa i aquest merescut homenatge. En paraules de Joan Gómez i Ramon Coll en la presentació del llibre d’en Pau: “...La seva manera de redactar, a voltes agressiva, a voltes plena d’il•lusió i de poesia, ens porta a fer un recorregut per l’arqueologia “d’a peu” en època de la resistència cultural, potser no tant científica com alguns “savis” d’avui voldrien, però si l’única que és feia, amb ajut i benedicció dels arqueòlegs d’aquell temps, que necessitaven els grups d’afeccionats i se’n servien per a poder dur a terme les seves tasques d’investigació. Tots ells bastiren la nostra història i donaren naixement als primers museus, plens de referències històrico-culturals que portaren la població al coneixement de les arrels de cataluny i a sentir-se identificats amb una terra i un país.”. [UBACH, Pau: Memòries etno-arqueològiques .Vilassar de Dalt (1934-1993. 6000 anys d’història en el Maresme. L’Aixernador. Argentona,1994 (Col. Montalt,17)]
Per a més informació: http://diarimaresme.com/2010/pau-ubach-premi-drac-alat/

Marc Pons presentant la conferència de Josep Maria Pedrós, exdirector del Museu de Badalona
L’arqueòleg i tècnic del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, Enric Ortega llegint l'acta del premi.
L'alcalde de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas i Marc Pons glossant el premi.
Pau Ubach rebent el premi "Drac alat" en mans de l'alcalde de Vilassar de Dalt Llorenç Artigas.

Públic assistent a l'acte