divendres, 29 d’octubre de 2010

Joan Bonamusa accèssit del Premi Iluro amb un treball sobre el pas de l’antiguitat tardana a l’època carolíngia.

"De la civitas d'Iluro a Alarona. Mataró, Barcelona, entre la Tetrarquia i els carolingis", del doctor Joan Bonamusa Roure, va ser el treball que va obtenir l'accèssit del premi Iluro 2010 de monografia històrica atorgat Caixa Laietana. El treball de Joan Bonamusa analitza el pas de l’antiguitat tardana a l’època carolíngia al Maresme des de l’òptica d’un arqueòleg format en la Secció Arqueològica del Museu Municipal de Mataró, havent estat codirector del jaciment de Can Modolell de Cabrera de Mar. Prèviament, aquest treball va estar presentat com a tesi doctoral el passat 14 de juny de 2010 a la Universitat Autònoma de Barcelona i va obtenir la qualificació d’excel•lent "Cum laude", fet que li va suposar l’obtenció del títol de Doctor. Aquesta tesi va estar dirigida pel doctor Joaquim Pera Isern, que havia treballat també a les excavacions de can Modolell. Malgrat això, aquest treball no va gaudir de la qualitat suficient per obtener 52è Premi Iluro de monografia històrica de Mataró. En les paraules del Dr. Antoni Pladevall, president del jurat, ni tan sols aquest treball tenia “prou entitat” com per merèixer el guardó a la millor monografia històrica valorat en 9000 euros que concedeix Caixa Laietana.

Fotografia Sandra Cabrespina
 Malgrat tot, les qualitats positives d’aquest treball van propiciar que se li atorgués un accèssit de 3000 euros i la seva publicació pel proper Sant Jordi de 2011. La seva falta de cohesió va ser el principal element que va frenar al jurat de atorgar-li el premi, malgrat que se li va destacar l’aportació documental i la recerca sobre les excavacions arqueològiques realitzades a Mataró des del segle I fins al IX. A l’edició d’enguany es van afegir dos nous membres al jurat; Àngels Soler i Llobet i Josep Maria Fradera i Barceló. Voldria destacar, a banda del premi, que com a novetat cal esmentar que aquesta edició del premi Iluro és va retransmetre integrament per Mataró Ràdio amb la narració de la periodista Cristina Salad i amb la meva col•laboració en els comentaris.
Joan Bonamusa ja havia col•laborat en dues edicions en el programa “El Racó” de Mataró Ràdio realitzat pel Grup d’Història del Casal. La primera va ser la seva participació en directe en el programa 69 del dijous 19 de juny de 2008 en el que va desgranar el tema objecte del Premi Illuro d’enguany, el pas de l’antiguitat tardana al món medieval. I la segona en el programa 146 del 16 de setembre de 2010 amb el tema del mosaic romà de Can Fradera a la plaça gran de Mataró.
Des d’aquí felicitem a Joan Bonamusa pel premi i sens dubte aquest treball aportarà més dades sobre aquesta apassionant etapa de la nostra història.

Moment d'atorgament del premi (Fotografia Joan Francesc Clariana)

 Joan Bonamusa en el moment de rebre el premi (Fotografia Joan Francesc Clariana)

Cristina Salad i Quim Graupera en el moment de la retransmissió (Fotografia Joan Francesc Clariana)

Cristina Salad i Quim Graupera en el moment de la retransmissió (Fotografia Joan Francesc Clariana)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...