divendres, 14 de novembre del 2014

Curs a Òmnium Cultural: "Història de l'Art Medieval al Maresme" (1): Preromànic i romànic

Aquest mes de novembre estic donant un Curs a Òmnium Cultural sobre Art Medieval al Maresme, i te lloc els dimarts a partir de les set del vespre.
  • Dimarts dia 4 de novembre vàrem començar amb el preromànic. Després d'una explicació sobre els antecedents i el moment històric, marcat sens dubte pel llegat tardoromà, i aclarits alguns elements i peculiaritats de la nostra comarca, el presents van poder descobrir o recordar les característiques pròpies d'aquest art i veure quins exemples en tenim a la comarca: sant Cristòfol de Cabrils, Sant Jaume de Traià, Sant Salvador de Can Boquet...
  • El dimarts dia 11 ens vam poder endinsar en les característiques de l'art romànic  i conèixer com estava estructurada la comarca amb les peculiaritats diferencials de l'alt i el baix maresme. Es va remarcar la importància del Vescomtat de Cabrera a l'Alt Maresme i la jurisdiccions dels castells de Burriac, Mata i Dosrius al Baix Maresme, amb la influència dels diferents senyors dels castells termenats com a promotors i també de la influència de les abadies i monestirs. A part de les característiques de l'estil romànic propi d'aquesta època i les diferències entre els seus dos períodes, romànic llombard i romànic internacional, vam veure la seva petja en la nostra comarca tan a nivell civil en masies i castells com, evidentment, a nivell religiós.
Les properes dues sessions es dedicaran a parlar del gòtic del qual afortunadament conservem més exemples.

Un moment del curs