dissabte, 1 de novembre de 2014

VIII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Epidèmies i Remeis al Maresme

El passat dissabte 25 d'octubre de 2014 va tenir lloc a Malgrat de Mar la vuitena edició de la Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, que en aquesta edició va tractar el tema de «Les epidèmies i remeis al Maresme». La trobada va estar organitzada pel Servei d'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, l'Arxiu Comarcal del Maresme, l'Institut Ramon Muntaner i la CCEPC i compta amb la col·laboració del SCIR La Barretina Vermella de Malgrat de Mar, el Centre d'Estudis Vilassarencs, el Centre d'Estudis Argentonins i el Centre d'Estudis Canetencs i amb el suport del Consell Comarcal de Maresme i de l'Ajuntament de Malgrat de Mar.

La ponència inaugural de la trobada, va anar a càrrec de Francesc Forn i Salvà, amb el títol de «Epidèmies al Maresme. La pesta bubònica de 1650. Causes, efectes, remeis i conseqüències», i va anar seguida de la lectura de les comunicacions per part de diversos historiador de la comarca que van tractar la història de la medicina a la comarca del Maresme des de diferents punts de vista (històric, documental, referent a la cultura popular, etc.). Després del dinar de germanor, la trobada es va cloure amb una visita a l'hospital de pobres de Malgrat de Mar i a l'església parroquial de Sant Nicolau, comentada per l'historiador Joan Piña Pedemonte.
Algunes ponències van fer referència a la història medieval del Maresme:
  • Marc Pons Prats: « La religiositat popular, sosteniment individual i col·lectiu davant de la pesta i la fam» que va fer referència a la capella gòtica de Sant Sebastià de Vilassar de Dalt
  • Quim Graupera: «Prendre les aigües en època medieval. Les visites reials a Caldes d'Estrac». Sobre els banys termals de Caldes, la seva història i les visites reial que s’hi van produir.
  • Joan Bou i Jaume Vellvehí : «L’Hospital de pobres de Tordera». Sobre la història de l’hospital de Tordera del s.XV.
Per a més informació:
Inauguració de les Jornades [Fotografia: Sandra Cabrespina]
Públic Assistent [Fotografia:Quim Graupera]
Francesc Forn en la lectura de la ponència [Fotografia: Sandra Cabrespina]
Marc Pons en la lectura de la seva comunicació [Fotografia: Sandra Cabrespina]
La presentació de la meva comunicació [Fotografia: Sandra Cabrespina]

Cap comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...