dijous, 7 d’octubre del 2021

Presentació del meu nou estudi sobre Domènech i Montaner i Sant Benet de Bages a la revista Domenechiana

 


Graupera Graupera, Joaquim (2021). «Domènech i Montaner i Sant Benet de Bages. El resultat de l’excursió científica de l’agost de 1905». Domenechiana núm.19-20. Canet de Mar: CEDIM. P.36-61.

 

El passat dimecres 29 de setembre de 2021, a les 11 del matí el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va tenir lloc la presentació del volum 19-20 de la Domenechiana a la Sala Gil del recinte modernista de Sant Pau. En aquesta ocasió, la revista, de 258 pàgines, compta amb un estudi meu amb el títol «Domènech i Montaner i Sant Benet de Bages. El resultat de l’excursió científica de l’agost de 1905». Per motius laborals no vaig poder estar present a la presentació i van projectar la meva intervenció que havia estat pregravada.
La revista a més compta amb cinc estudis més de diferents investigadors domenequians i, com sempre, aprofundint en aspectes inèdits de l’obra de Domènech.
  • «Pablo Gargallo Catalán. Escultor. La riquesa d’un petit patrimoni documental», de Pilar Salmerón Sánchez.
  • «El pensament nacionalista de Lluís Domènech i Montaner: catalanisme i Ateneu Barcelonès», de Carme Riu de Martín
  • «L’edifici per a les Institucions Provincials d’Ensenyament de la Diputació de Barcelona 1877-1882. Lluís Domènech i Montaner i els orígens de l’arquitectura moderna», de Carles Sàiz i Xiqués
  • «Bronze funerario. La lauda sepulcral de Lluís Domènech i Montaner para la capilla-panteón de Comillas», d'Antonio Sama García
  • «Les voltes i el ferro. Viatge d’anada i tornada fins a Domènech i Montaner», de Clàudia Sanmartí Martínez
  • «La qüestió catalana», de Lluís Domènech i Montaner
L'acte acadèmic es va cloure amb una visita comentada a càrrec de Pilar Salmerón que resseguirà tota l'escultura de Pau Gargallo en el recinte modernista.
L'accés a la presentació i a la visita va ser gratuïta però calia fer la reserva prèvia degut a les mesures COVID.
Agraïm al CEDIM l’oportunitat de publicar un dels meus treballs i els felicitem per l’exit de la presentació i la qualitat de la revista.

Per a veure el vídeo de l’acte de la presentació de la revista sencer : Prémer aquí