diumenge, 29 de gener del 2023

Taller gastro-cultural "Sopem amb Toulouse-Lautrec: L’art de la cuisine" amb Arqueonet

El passat divendres 27 de gener de 2023 de 18:30 a 22:00 h als locals Barcelona Cuina Natural Carrer del Berlinès, 3 de Barcelona va tenir lloc el Taller gastro-cultural Sopem amb Toulouse-Lautrec: L’art de la cuisine amb Arqueonet. El curs va ser impartit pel professor i xef Jaume Aubanell, escriptor, gastrònom i responsable dels cursos “Cuinem [i mengem] la historia” d’Arqueonet i per mi mateix que vaig fer la introducció històrica del pintor i la seva vida bohèmia.
Toulouse-Lautrec és conegut principalment com a pintor impressionista, però la seva vida bohèmia el va convertir en una persona amant de la bona cuina i un amfitrió generós. Les seves habilitats culinàries –i la seva capacitat per menjar i beure – van ser admirades per tots. Després de la seva mort el 1901, el seu amic i comerciant d'art, Maurice Joyant, va reunir els menús i les receptes de l'artista, així com, les il·lustracions i esbossos que acompanyaven als menús. En aquest taller gastro-cultural vàrem fer un petit tast i vàrem poder reviure aquests moments i aquestes experiències.
El menú ofert va consistir en un aperitiu amb un còctel d'absenta ideat per Toulouse-Lautrec que li va donar el nom de "Tremblement de terre" acompanyat de Hiutres avec sauce “Pauvre home” (la salsa clàssica, feta amb vinagre i escal·lònies, per amanir les ostres i que avui els francesos, i els americans, encara fan servir); Coquilles Saint-Jacques à la Poulette (la salsa Poulette és un clàssic que es fa amb un roux, el brou de cocció, rovell d’ou, llimona, julivert i, sovint, xampinyons.) i Moules avec sauce Maître d’hôtel (una salsa a base de mantega, julivert i llimona que es posa al damunt de qualsevol cosa calenta perquè es desfaci).
Seguidament vam fer la sopa Garbure bearnaise. Una sopa molt espessa d’origen gascó feta a base de mongeta tendra, col i d’altres hortalisses i costella de porc i cuixa d’ànec. Aquesta com acompanyament tenia un Gratin DauphinoiseUn dels acompanyaments més clàssics de la cuina francesa fet amb patata, mantega i crema de llet (sense formatge). 
Tot seguit hi havia un tastet de Sole à l’estragon et au vin blancUn filet de llenguado ben salsejat amb una salsa molt aromàtica i pels amats de la carn Lapin en gibelotte. La Gibelotte, és com dir estofat, però només s’aplica al conill. Normalment porta bacon i bolets. De postres, Pets-de-nonne au rum, dit d’una altra manera, bunyols de vent. Tot regat amb vins i xampanys francesos. En definitiva una activitat interessant que va permetre veure les aportacions de Toulouse-Lautrec des d'unes altres perspectives.
Voldria agrair des d'aquí les fotos de la Rosa Maria Parés i de la Rosa Maria Bassas, del bon acompanyament del Jaume Aubanell, de la oportunitat de fer aquest acte per part d'Arqueonet i del públic assistent que sense ells no hagués estat possible






dissabte, 21 de gener del 2023

El castell de Vilassar a Vilassar Ràdio




El passat 11 de gener de 2023 a Vilassar Ràdio (98.1 fm) es va emetre la sessió en la que vaig col·laborar sobre el castell de Vilassar de Dalt.

Forma part del programa "Històries de mar i de dalt", un programa sobre el nostre passat, les històries, les tradicions, els personatges i el patrimoni de Vilassar de Mar i per extensió del "Vilassar històric" que comprèn a més els pobles de Vilassar de Dalt i Cabrils. EL programa esta dirigit per Alexis Serrano, director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, president del Centre d'Estudis Vilassarencs i professor de la facultat Antoni Gaudí de l'Ateneu Universitari de Sant Pacià amb la coordinació de Núria Gómez.

Al llarg de l'entrevista, gravada el passat 16 de desembre de 2022, varem poder repassar en format de tertúlia el passat d'aquest castell.

Agraeixo a l'equipo del programa la confiança i el fet d'haver-me convidat al programa.

Per si el voleu escoltar o baixar el postcast

https://alacarta.vilassarradio.cat/embed/podcast?id=vilassarradio_podcast_2810




dimecres, 11 de gener del 2023

Congrés Domènech i Montaner - Crida a Comunicacions

ACTIVITAT

Congrés Lluís Domènech i Montaner

Amb motiu de l’Any Lluís Domènech i Montaner 2023 -en què es commemora el centenari de la mort de l'arquitecte-, lAjuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) organitzen el I Congrés Lluís Domènech i Montaner amb l’objectiu de contribuir amb noves aportacions sobre la vida i l’obra del pare del modernisme català.

El Congrés també vol fer una aposta per revalorar altres camps domenequians fins ara poc explorats. D'una banda, l’aportació de Domènech en la política catalanista d’entre segles i de l'altra, tot el seu llegat intel·lectual com a investigador d’història i redescobridor del patrimoni antic del país. Tres disciplines que Domènech treballà intensament durant tota la seva vida, els resultats de les quals tendeixen a complementar-se, talment com si fossin vasos conductors, com a part d’un projecte global de reconstrucció nacional del país.

El Congrés Lluís Domènech i Montaner es configura, d'aquesta manera, com un viatge apassionant a la recerca del substrat personal de Domènech i Montaner que ens permetrà gaudir de la riquesa d’aquest personatge de projecció universal.

Podeu descarregar-vos el pdf amb tota la informació clicant aquí.