dissabte, 14 de setembre de 2013

Conferència sobre Carreras Candi a Argentona

El passat dijous 12 de setembre de 2013 a les 20h, dins dels actes de la Diada a Argentona, vaig oferir la conferència "Francesc Carreras i Candi i l'excursionisme científic". Aquesta xerrada ja la vaig poder exposar prèviament a l'IEC i al saló d'actes del CEC. Forma part d'un cicle dedicat a la contribució de l'excursionisme científic a la documentació i descoberta de l'art medieval català organitzat per Amics de l'Art Romànic filial de l'Institut d'Estudis Catalans. 
El fet de poder-la repetir a Argentona queda clar per la vinculació del personatge amb la vila. El 1861, els germans Caietà i Josep Carreras van comprar el mas Salvador (Argentona) a Gaspar Font i Sagarra juntament amb el mas Font i diverses peces de terra per 160.000 rals. El mateix any, Josep va cedir la seva part al seu germà Caietà . Francesc Carreras el va heretar el 1878 al morir el seu pare. Va ser un dels seus llocs d'estiueig i va fer que frequentès el Maresme. Va escriure moltes de les excursions que feia per la zona iniciant una sèrie de llibre sobre el patrimoni medieval del Maresme (Cabrera, Burriac, Argentona...).

Francesc Carreras va excel·lí en diverses facetes: advocat, geògraf, filatèlic, folklorista, periodista, historiador... Va introduir-se en l’estimació del patrimoni artístic i arqueològic a partir de l’Associació Catalana d’Excursions Científiques on hi ingressà el 1881 a l'edat de 19 anys. El 12 de setembre de 1878 es va produir una escissió per desavinences en la Junta i es va fundar l'Associació d’Excursions Catalana amb Fiter i Arabia com a capdavanters. Francesc Carreras Candi va gestionar la fusió de les dues entitats el 1891, que agafà el nom de Centre Excursionista de Catalunya i va  ocupar el càrrec de secretari segon a la junta interina. 
Va col.laborar també en la fundació de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró (1898) gràcies a l'amistat amb Joan Cabanyes. Aquestes dues associacions fomentaran l’estimació pel patrimoni a través de les excursions de lleure i científiques. De moltes d’elles en tenim constància per l’edició d’una crònica en els butlletins d’ambdues entitats.
Al llarg de la conferència es va anar documentant moltes d'aquestes descipcions a partir de material inèdit de l'arxiu de Carreras.
Públic assistent a la xerrada (Fotografia : E. Subiñà -CEA)
(Fotografia : E. Subiñà -CEA)
(Fotografia : E. Subiñà -CEA)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi era i em va agradar!

Rosa Masó

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Quim per la feina que estàs fent.
Aquest dijous tenia previst pujar a Argentona a sentir-te, però una reunió que tenia a dos quarts de sis me la varen passar a les 7 i quan vaig acabar ja no vaig ser a temps de venir.
Gran personatge, Carreras.
Ara s'acaba de celebrar el centenari de l'obertura de la Via Laietana de Barcelona, que va fer desaparèixer molts carrers, palaus, esglésies i convents de la Barcelona vella. Carreras va donar el vist i plau a la modernitat, però va saber recollir tot el que s'enderrocava en un llibre magnífic i se'n va fer una gran exposició.
Aquest centenari no s'ha ni celebrat ni recordat.
Pel resum que ens fas de la conferència he vist que vares destacar el paper de Carreras a l'hora d'estimular els joves que fundaren l'Associació Excursionista de Mataró, el nom que tenien abans d'entrar a Centre Catòlic -que adoptaren el d'Agrupació Excursionista de Mataró (1907), i el 1917 hi posaren el d'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, com a secció autònoma dins del fi recreatiu del Centre Catòlic.
De fet, a can Pardal, can Carreras, la casa de les Palmeres o el mas Salvador, suposo que era el lloc on es reunien per sortir d'excursió amb Francesc Carreras i Candi. També devia ser el lloc on es trobaven amb Carreras per a coordinar la seva col.laboració en la redacció i il.lustració de la Geografia General de Catalunya -i també amb determinats articles del butlletí del CEC-.
Aquell nucli és el que va donar orígen a l'Agrupació. I d'allà en varen sortit tots els historiadors mataronins del segle XX: Joan i Marià Ribas, Esteve Albert, Jesús Illa, Lluís Ferrer Clariana, Jaume Lladó....
Quan el 1947 es fundà la secció d'Història i Arqueologia del Museu, tots els membres, absolutament tots, procedien de l'Agrupació.
Mira, doncs, si n'és d'important Francesc Carreras i Candi per a la historiografia de Mataró. És el pare de tots.
En canvi Pellicer no generà tants entusiasmes, no creà escola -tot i que tots els que he citat se sabien "el Pellicer" de memòria, que els fou una gran eina-
Crec que el fet que estimulà més als joves excursionistes a aficionar-se a la història varen ser els encàrrecs concrets que rebien de Carreras per a la redacció de la Geografia General de Catalunya.
Per tant, encara que Carreras hagués escrit poc sobre Mataró, és la persona més decissiva per al desenvolupament de la historiografia mataronina del segle XX.
El Premi Iluro no existiria sense els Mayol. El pare dels Mayol, Ignasi, fou fundador de l'Agrupació i un dels que anava amb Carreras.
El Museu Arxiu de Santa Maria potser no seria com és si no hi hagués hagut el Museu Històric Arxiprestal de Santa Maria, fundat per Lluís Ferrer i Clariana, sortit de l'Agrupació.
L'Obra de Sant Francesc era cosa de Ferrer Clariana, Esteve Albert i Jesús Illa, tots dels Científics.
Etc.
Celebro, doncs, que hagis inclòs aquest concepte en el teu discurs, ja que és quelcom que no em canso de repetir, però hi ha historiadors de Mataró que sembla que no se'n vulguin enterar.
Tot això ja saps que ho explico una mica en el llibre dels 50 anys del Premi Iluro i en algun Butlletí dels Científics, que suposo que ja tens.
Endavant, Quim, que hi ha molta feina per fer i segur que no l'acabarem.
Per Tió Casas

Anònim ha dit...

Quim,
et comfirmo que al llibre de baptismes d'Argentona no consta en Carreras Candi, o sigui, que no va nèixer a Argentona.
De totes maneres l'Enciclopèdia d'en Lladó diu que va nèixer a Barcelona.
Enric Subiñá

Quim Graupera ha dit...

Moltes gràcies Rosa !!!

Quim Graupera ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari.
Hola Pere .
Estic d'acord amb tu. Fa temps vaig publicar també la disputa entre Carreras i Pellicer sobre temes del llibre Iluro. Sembla que Carreras va fer molta més feina de la que aparentment és visible.
Gràcies pel teu seguiment i per la feina que també tú fas.
Ja conec l'article sobre l'Agrupe, el vaig trobar a Internet.
Salut.

Quim Graupera ha dit...

Hola Enric
Doncs ara no recordo on vaig llegir on deia que va néixer a Argentona, quan trobi la cita t'ho diré.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...