dissabte, 7 de setembre de 2013

La tipologia de “Mas Torre” al Maresme Medieval.

La tipologia de “Mas torre” la podem identificar a partir del segles XII al XIII i seria un model vigent fins el s.XV. Serien construccions exemptes de planta rectangular tendint al quadrat, amb parets ben construïdes amb gruixos de 70 a 110 cm i amb fileres regulars de pedres, fet que indicaria una especialització d’un ofici de constructor. Podrien presentar dos o tres pisos d’alçada i les cobertes serien a un sol vessant amb pisos separats per bigues amb diferents estances. Els portals estarien adovellats en l’accés principal i podrien presentar arcades i finestres de pedra. Aquestes construccions estarien proveïdes de planta baixa amb una funció de treball ( corts, magatzems per les eines...) i amb un primer pis on hi trobaríem situat el dormitori principal i una estança de cuina-menjador, que seria el precedent a la sala. En els pisos superiors, hi podrien haver altres habitacions i altres espais destinats a graner i pallissa. Aquesta tipologia va ser identificada per primer cop per Joan Ferran Cabestany amb els masos de Pontons (Alt Penedès) i fixada finalment per Manuel Riu en l’estudi dels masos de la Vall de Lord (Solsonès). A diferència del mas horitzontal, sembla que serien residència de pagesos benestants (batlles o agents senyorials) i segurament molts d’ells evolucionarien vers una casa forta o un mas clàssic en l’etapa postremença. Al Baix Maresme hem identificat diferents masos que serien d’aquesta tipologia, malgrat que les diferents ampliacions els han desvirtuat: Mas Calm (actualment Can Jonc) d’Alella; Can Llauder, Mas Moió, Can Reimir, Can Caramany i Can Fabré a Argentona; Can Carles de Cabrera de Mar; Can Terrades, Cal Batlle, Ca l’Estapé i Can Rimblas de Dosrius; Can Calons, Can Balansa, Can Marquès i Can Franquesa de Premià de Dalt; Can Boter de Tiana i l’antic Mas Pi de Vilassar de Dalt.

Bibliografia i referències:

GRAUPERA, Joaquim (2012): L’art gòtic al Baix Maresme (segles XIII al XVI). Art i promoció artística en una zona perifèrica del comtat de Barcelona. Tesi dirigida per Francesca Español i Bertran i defensada el 18-04-2012. Universitat de Barcelona. Departament de Història de l'Art. p.91-92.  Per consulta en xarxa


Mas torre de Can Franquesa (Premià de Dalt)
Interior del primer pis del Mas torre de Can Franquesa (Premià de Dalt)
Mas torre de Can Calons (Premià de Dalt)

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant el tema masos.

Joan-Ramon González

Anònim ha dit...

Moltes gracies. molt interessant
Pere Clarabuch

Anònim ha dit...

Hola, Joaquim.

He vist el teu comentari sobre els masos torre i em sembla molt interessant, però m'ha sorprès la referència al mas Pi de Vilassar. M'ho pots ampliar?

Gràcies.
Josep Samon

Anònim ha dit...

Bon dia Joaquim,

En primer lloc vull agrair-te molt sincerament la teva publicació sobre el web del Museu de Premià de Dalt.

En segon lloc, no n’estic d’acord quan afirmes que la tipologia de torre medieval exempta va durar fins el segle XV. Precisament, la torre que has posat com exemple (Can Franquesa o Societat Cultural Sant Jaume), està datada. Es tracta de dos inscripcions realitzades a la cadena cantonera, en llatí. La inferior informa que la construcció de la torre va començar l’any 1554 (o 1559?) i la superior, que va ser acabada l’any 1560. És a dir, a mitjan del segle XVI. I és ben cert que en el món rural les modes perduraren molt més que en els centres urbans.

D’altra banda, t’informo de l‘existència d’una torre idèntica a la torre de can Franquesa (finestra, esgrafiats...), erigida en el que enguany és el pati del Jutjat de Pau de Premià de Dalt i derruïda durant els anys 1960. Simptomàtic que ambdues van ser construïdes pel mateix mestre de cases i probablement molt a prop en el temps. La fotografia adjunta és de l’Arxiu Estudi de la Masia Catalana, del Centre Excursionista de Catalunya.

Agraeixo la intensa tasca de recerca que has dut a terme en el Maresme. Calia que algú prengués la iniciativa de sistematitzar els estudis sobre l’Art medieval al Maresme.

Salutacions cordials,

Imma Gimferrer Duran, directora
Riera de Sant Pere, 88 (Can Figueres)
08338 Premià de Dalt

Quim Graupera ha dit...

Gràcies Imma per la Informació
Estic d'acord amb tu que en el XVI a nivell inercial continuen construint-se aquesta tipologia.
Com a model però a nivell català queda superat per les masies post remences de planta basilical. Crec que no hem de confondre les torres de defensa de masies fortificades amb els masos torre. Aquest foto que m'envies sembla més aviat una torre contra els turcs no un mas torre
Gràcies pel comentari i per la teva col.laboració
Quim

Anònim ha dit...

Hola, Joaquim.

Jo no en tinc ni idea dels masos torre. Vaig trobar el teu article molt interessant i em va sorprendre la menció del mas Pi de Vilassar. Per això t'ho vaig preguntar. Pensava que potser tenies altres elements gràfics o documentals per incloure'l en aquesta tipologia.
La foto la vaig salvar in extremis i jo no en conec cap altra. El mas fou enderrocat completament entre 1925 i 1930 fer bastir-hi l'Asil de Marins de la Fundació Santa Maria creada pel Marquès de Gelida i la capella-mausoleu de la seva família.
En aquesta situació de gairebé total inexistència de materials, qualsevol nova font que haguessis localitzat hauria estat una gran troballa.
No et puc dir si estic d'acord o no amb la tipologia que li adjudiques.
Històricament, els Pi van desaparèixer aviat i el mas fou dels Pons y Arenes i després dels Valls per matrimoni. Localment sempre ha estat conegut per can Ponsiarenes. El 1874 fou utilitzat per llatzeret dels empestats pel cólera.
Els canvis de propietaris poden haver propiciat ampliacions del mas, tant en sentit horitzontal com en sentit vertical. però si no es troben documents (notarials, p.e.) que ho acreditin, no es pot fer cap asseveració definitiva.
Mirant el mapa del 1777, on es reprodueixen moltes cases amb el seu aspecte exterior, can Pons y Arenes hi figura com un mas de tres cossos i dues plantes.
No te'n puc dir res més. Qualsevol cosa que se m'acudeixi, te la comentaré.

Josep Samon

Quim Graupera ha dit...

Ok Josep
Moltes gràcies pel comentari i les teves aportacions per enriquir el bloc !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...